Halloween..

Apa kebenda halloween, nih… asal usul sambutan halloween ni berasal dari sambutan masyarakat pagan..kemudian di kristiankan kemudian jadi sambutan budaya dan hedonism samata…kembali ke sambutan pagan semula…sekarang seluruh dunia menyambut Halloween, di Amerika Syarikat sahaja mereka membelanjakan hampir 6 billion USD untuk sambutan halloween, perayaan kedua terbesar selepas Krismas….

IMG_3510

“Straddling the line between fall and winter, plenty and paucity, life and death, Halloween is a time of celebration and superstition. It is thought to have originated with the ancient Celtic festival of Samhain, when people would light bonfires and wear costumes to ward off roaming ghosts. In the eighth century, Pope Gregory III designated November 1 as a time to honour all saints and martyrs; the holiday, All Saints’ Day, incorporated some of the traditions of Samhain. The evening before was known as All Hallows’ Eve and later Halloween. Over time, Halloween evolved into a secular, community-based event characterized by child-friendly activities such as trick-or-treating. In a number of countries around the world, as the days grow shorter and the nights get colder, people continue to usher in the winter season with gatherings, costumes and sweet treats.” info from (http://www.history.com/topics/halloween/history-of-halloween)

IMG_3509

Biasanya tiap-tiap tahun saya bersiap-siap juga dengan sedikit gula-gula dan coklat sekadar meraikan budak-budak trick or treat.. ada jugalah hantu-hantu kecik tu datang ketuk-ketuk pintu rumah kami…biasanya dengan orang tua sebagai chaperon…kadang kalau yang besar sikit tu, kalau kita tak bukak pintu..habis pintu kita kena baling dengan telur…nasib baik telur biasa…kalau telur tembelang…haihhhhh…Tapi saya pun main trick juga la dengan dema…saya tunggu dema datang dengan telekung… hahahha…bukan apa, sebab budak-budak rumah ni segan sangat nak bukak pintu (both segan  Perlis dan Johor) , kena ibu dia juga yang bukak pintu, dah tu kita ni nak tunggu isyak..ha ambik kau hantu halloween keluar pakai telekung…hahahha..

IMG_3515

This year saya beli labu..untuk diukir…labu untuk ukir ni lain dari labu yang kita biasa makan…dia macam tak ada isi sangat dan isi dia macam bertali-tali, tak sedap kalau nak masak lemak or buat bingkang pun..saya dah cuba sebelum nih…kalau nak buat masak lemak ke bingkang ke..saya beli squash.

IMG_3511

Yang pumpkin halloween ni memang kulit nipis dan senang nak ukir….kami dah ukir labu kami minggu lepas lagi..sebab malam halloween ni kami inshaAllah tak ada dirumah…kami nak pergi bergentayangan kat tempat lain sat….hhiiihiiihhhhaaaaaaaaaa….       IMG_3520

Selamat tinggal autumn…we will miss you…..

Advertisements

Boring-boring kita tengok bunga

Minggu lepas cerita pokok minggu ni kita cerita bunga pulak..

IMG_3441

Saya memang pengemar bunga segar, fresh flower kata orang kampung Solok….hehehe..macamana la nak support hobby ni bila balik Malaysia nanti. Dulu saya beruntung sebab balik dari UK ke Malaysia kakak saya berpindah tugas ke Cameron Highland, sooo setiap kali dia turun KL dia akan singgah rumah bagi sayur dan bunga untuk saya, boleh kata setiap bulan saya akan dapat fresh flower..hehehe..Fresh flower kat Malaysia kan mahal yang amat, lepas tu pulak kalau kat Malaysia fresh flower cepat layu kannnn…bagi la panadol setabung pun tahannya seminggu dua aja…tapi kelebihannya pulak bunga ditaman kita kembang mekar sepanjang tahun….kalau kat sini winter pokok pun semua togellllll….sekarang ni Kakak saya pun dah pindah KL, tengok bunga pelastik je la nanti gamaknya…

So apa bunga yang saya suka beli…saya suka beli bunga yang murah…hahahahah..kalau boleh bunga yang dah reduced lagi bagus…dari harga asal £5 jadi £1…lagi gila kalau jadi pence2…hehehe..kalau macam tu biasanya bunga pun dah layu lunyai dah…

Minggu lepas saya beli gladiolus warna purple …cantik kan..jadilah sebagai penghibur hati…

IMG_3442

Lastly mari kita tengok “Malaysian Car”..hehehe

IMG_3448 Kereta buatan Malaysia dan kereta milik rakyat Malaysia…hihihihi…

Marahkan Landlord pokok dipotong..

Laman depan rumah kami memang sangat mengambarkan yang rumah kami adalah rumah sewa..

IMG_3424

Tapi sudah setahun hedges tidak dipotong, sebelum ni semua hal berkaitan laman adalah tanggungjawab tuan rumah, tapi sejak Appa@atuk grey duduk Sharjah laman memang tak ada siapa nak jaga. Kami sekadar meracun rumput dan rampai saja. Nak tanam-tanam bunga memang tak adala, paling ada pun bunga setahun sekali bunga tulip yang berbunga masa spring. Tapi hedge kami tak buat sebab tiada peralatan dan mengharapkan atuk grey uruskan.

Bukan sekali rumah kami diketuk kontraktor pembersih laman menawarkan perkhidmatan mereka, sampai dah malas dah nak bukak pintu..kalau kat Malaysia Bangla potong rumput pun dah pandai bagi salam style melayu, kami pun kadang-kdang tertipu juga dengan ketukan kontraktor pembersih laman. Akhirnya en Suami pun hint-hint jugakla kat anak Atuk Grey..dia pulak pergi kautim dengan AlAmin, handyman Bangla yang pernah duduk Malaysia tu, anak landlord kata AlAmin akan datang buat hedge trimming, tapi dia tak bayar..kami kena bayar sendiri..caj nya mahal la sangat…

En Suami pun massage kat AlAmin kata tak jadi potong..dia jawab “Taapa” hahaha…

So minggu lepas kami bertekad tak mau simpan hedges macam tu..menggangu orang lalu lalang pun ada sebab ranting dia dah terkeluar-luar, kang sesaja kena saman dengan Council, lagi pun dah malas nak jawab asakan soalan kontraktor pembersih laman…kami pergi ke B&Q dan beli nihhhh

IMG_3413

Semalam En Suami dah pun selamat men trim hedges tu, cantik pun, kemas je..

IMG_3408

Berusaha En Suami memotong hedges dan pokok-pokok lain, hermm memang marahkan landlord pokok kami kerjakan..heheheIMG_3412

Hasilnya boleh tahan juga…yang bestnya harga yang kami bayar untuk beli trimmer tu lebih kurang sama dengan harga  perkhidmatan yang AlAmin tawarkan….Trimmer boleh guna banyak kali…

Saya cadangkan kat En Suami, boleh dia ambik upah potong hedges..kalau nak saya boleh iklankan kat FB Melayu Aberdeen heheheh..for a change la kan..asyik-asyik diaorang iklankan nasik kerabu hari Rabu, nasik lemak setiap pagi dan karipap je..meh sini kita offer perkhidmatan mengemas laman….IMG_3418Siapa tau ada yang nak..boleh juga kita cari duit lebih….tapi En Suami kata…”siapa aja la student kat Aberdeen ni yang rumah berlaman?”…yea tak yea jugak kan…..still kalau ada yang berminat boleh PM…tawaran berlaku sebelum winter yea…

Kerisik…

Tak ada idea nak mengomel, tak banyak masa nak memikir…Kaedahnya akak busy

2013-10-06 15.49.27

Dah lama tak makan-makan kat luar..

Akak mengalami kegilaan baru makan kerisik, bukan makan sekali hadap macam tu, tak jua makan rendang yang ada kerisik, tapi makan small portion of kerisik. Jadi ketagihan pulak..tak boleh nak lawan. Selagi ada kerisik dalam peti ais tu…kalau turun dapur memang tak dapat menahan diri dari menjamah sikit..tak perlu banyak pun sikit je…ermmm percaya atau tak..nikmatnya lebih dari makan chocolate mahu pun makan ais krim mahal… Jangan salah anggap….saya tak menggandung…

Kegairahan yang tak munasabah. Entah, aroma dan rasanya yang kelat-kelat lemak tu memang terasa-rasa dilidah…the after taste tu bak kata Jiha…ermmmm menjana rasa gembira dalam otak…boleh senyum-senyum makan kerisik sorang kat dapur..mula-mula tak de siapa pun tahu akak punya craving, lama-lama tak tahan cerita jugak kat en Suami…

Tapi kepala terbayang the calorie nya, negri la sekejap..tapi kalau dah namanya ketagih..nampak peti ais pun rasa macam dah terasa-rasa kerisik. Sampailah habis baki kerisik yang masak nak raya haji lepas. So minggu ni akak tahan diri dari buat kerisik, dah la nak membuatnya mudah aja kannnn. Akak sengaja tak beli cream coconut, supaya tak terjebak membuat kerisik..ehhhh tiba-tiba hari ni En Suami ajak singgah kat kedai grocery halal, yang ada segala mak nenek barang asia…termasuk la crem coconut..akak dengan selambanya ambik sekotak crem coconut….

Tapi masih boleh control macho lagi…sampai sekarang ni cream coconut masih utuh dalam kotak…hehehe..

Lesap….

Blog post saya hilang..polis!..polis!  blog post saya hilang..jangan kejutkan harimau yang sedang tido..nanti kena tangkap dengan polis evo..ehhhh tetiba…
IMG_3025
Dari semalam puas saya cari lebih kurang 5 blog post saya hilang, hati dah cuak ni..ada orang curik ke?, ke ada yang tak berkenan ke? atau simply wordPress mengong…. Tapi dekat list post alhamdulilah masih ada post-post berkenaan. Bukan apa, penat menaip, memilih gambar yang sesuai, lagi pun semua post ini ialah arkib keluarga kami, tempat untuk simpan memori dan kenangan.

Tapi bila fikir-fikir balik yang mengilhamkan post-post tu Allah, jadi dari Allah dia datang kepada Allah dia kembali. Mungkin juga ada orang yang terkesan membaca post tersebut dah sudah mendapat manfaat dari nya..alhamdulilah, tak payah ditayang lagi. So saya tak payah memikir la macam mana nak upload lagi post-post tersebut, sebab puas dah teman mikior, ateh idak le teman mendapat ideanya…

Dua tiga minggu nih penuh dengan kisah sedih rakan-rakan kami disini, 2 orang rakan baik kami pulang ke Malaysia kehilangan ayahanda tercinta, seorang pulang kerana risaukan kesihatan ibu tersayang, dan seorang lagi pulang kerana masalah kesihatan. Kami keluarga Sarahjihaandali mengucapkan takziah atas kehilangan, safykillah untuk kesihatan teman dan ibu teman kami.

Tiada kata-kata perangsang yang dapat saya berikan…kerana demi Allah saya sendiri pun perlukan suntikan semangat.. Allah ya Rahman ya Rahim..semoga kita semua berjaya dunia dan akhirat…

You in my heart

Jiwang cara orang lama…IMG_2938

Pukul 2am, tengah dengar lagu Rod Steward, selalu dengar dalam kereta sebab En Ayah ada CD Rod Steward ni, tapi tak pernah betul-betul perati liriknya…

You in my heart
I didn’t know what day it was
When you walked into the room
I said hello unnoticed
You said goodbye too soon

Breezing through the clientele
Spinning yarns that were so lyrical
I really must confess right here
The attraction was purely physical

I took all those habits of yours
That in the beginning were hard to accept
Your fashion sense, Beardsly prints
I put down to experience

The big bosomed lady with the Dutch accent
Who tried to change my point of view
Her ad lib lines were well rehearsed
But my heart cried out for you

[Chorus]
You’re in my heart, you’re in my soul
You’ll be my breath should I grow old
You are my lover, you’re my best friend
You’re in my soul

My love for you is immeasurable
My respect for you immense
You’re ageless, timeless, lace and fineness
You’re beauty and elegance

You’re a rhapsody, a comedy
You’re a symphony and a play
You’re every love song ever written
But honey what do you see in me

[Chorus]

You’re an essay in glamor
Please pardon the grammar
But you’re every schoolboy’s dream
You’re Celtic, United, but baby I’ve decided
You’re the best team I’ve ever seen

And there have been many affairs
Many times I’ve thought to leave
But I bite my lip and turn around
‘Cause you’re the warmest thing I’ve ever found

[Chorus]

Songwriters: STEWART, ROD

You’re In My Heart lyrics © Sony/ATV Music Publishing LLC

Tetiba rasa nice pulak lirik lagu nih..very the Scottish..very the romantic..romantik cara Rod Steward la….Sweetnya dengan suara serak-serak basah Rod Steward nyanyi lagi nih…

< You're in my heart, you're in my soul
You'll be my breath should I grow old
You are my lover, you're my best friend
You're in my soul

Jadi best friend kepada pasangan kita kan best..bila kita boleh cerita semua, angan-angan, impian, ketakutan kita pada dia. Dan walaupun sebahgian besarnya dia mungkin tak faham, tapi dia buat muka faham. Asalkan tak mencebik mengkritik melalui bahasa badan sudahlah…
Sedihnya kalau pasangan kita memilih untuk berkawan baik dengan orang lain…

I took all those habits of yours
That in the beginning were hard to accept
Your fashion sense, Beardsly prints
I put down to experience

Kannnn.. semua orang pun ada tabiat baik dan buruk. Dulu-dulu memang susah nak faham dan terima..lama-lama dah biasa..dah boleh jadi experience dah…Sedihnya kalau masa baik segala tabiat buruk pasangan boleh telan…bila gaduh semua tabiat buruk pasangan menjadi tambahan nilai negative…
You're a rhapsody, a comedy
You're a symphony and a play
You're every love song ever written
But honey what do you see in me

Comelnya…yes honey..what do you see in me…

Tergagap-gagap pasangan nak jawab, macam menjawap soalan oral bahasa Inggeris gamaknya…tula kita tak pernah fikir benda-benda macam ni…orang kita bila dah tak ada orang tu baru nak sebut-sebut kelebihan dan kebaikan…biasakan-biasakan lihat kebaikan dan kelebihan pasangan kita..mungkin dengan cara ni kita boleh bersyukur…

Very the Scottish…you are Celtic and United but I've decided…hehehe