MRSM..

Assalamualaikum..lama betul tak update…tak ada mood la….

Semalam heboh jugalah group wasap sana sini belentang lenting dgn ucapan kata-kata tahniah bagi anak-anak yang dapat masuk MRSM. Sebagai alumni MRSM tentulah group saya pun rami yang anak-anak yang masuk MRSM. Tahniah acik ucapkan..

Setakat hari ni cuma Jiha sahaja yang bercita-cita nak masuk sekolah berasrama..kakak tak minat..Ali lom terfikir kot. Tapi Jiha berdasarkan pengalaman dia masuk kem cuti sekolah Permata Pintar tahun lepas…errrrrmmmmm tak tau lah. Setiap malam menangis nak mintak balik..padahal dalam UKM je pun…ofis ibu pun cuma beberapa minit je dari situ. Setiap hari call kata rindu kat ibu…Jiha tak boleh kalau tak ada Ibu…Jiha tak boleh tidur…2 kali kami datang pujuk suruh dia bertahan..ala cuma 2 minggu je pun. Ingatkan kat dia yang budak-budak dari seluruh Malaysia berebut-rebut nak masuk kem tersebut..yang dia merayu-rayu nak balik. Akhirnya hanya seminggu je dia tahan.. Bila saya tanya kat fasilitator ada tak pelajar lain yang tarik diri..mereka kata Jiha la kes pertama…hahahah…so kalau Jiha nak masuk sekolah berasrama..Permata Pintar dah tentu kena reject…

Minggu ni juga keluar reminder dari group wassp kami pasal minggu inilah anniversary dah 33 tahun kami mendaftar sebagai pelajar MRSM. Muar to be exect. Acik dulu masa sekolah tak fames.. belajar tak pandai, sukan tak terror, penampilan lagi la kureng…so jadilah acik  murid-murid yang kalau pergi balik MRSM, cikgu tak ada sorang pun kenal. Compare to kawan-kawan acik yang cikgu kenal sebab rajin, pandai, wakil sekolah debat, expo, sukan, kaki fly, menjala ikan pakai kelambu, buat sate arnab belaan makmal sains etc etc…hahaha.

Tapi acik dapat rasakan MRSM ni memang ada sesuatu. Tak pastilah sesuatu apa tapi sesuatu jugalah. Pada acik MRSM in install jiwa yang kental pada acik..berapa kali acik gagal pun acik tak pernah serik. Bukan nak kata yang acik ni baguih sangat, semua pun rezeki yang Allah bagi, tapi berada dalam kelompok budak-budak pandai kita pun terperasan macam pandai.

Sekarang bila dah tua, acik lihat semula..mana dia budak-budak pandai dalam batch acik..mana dia budak-budak hot dalam batch acik..mana dia athelet dalam batch acik. Kehidupan kami lebih kurang aja..semua pun ada kelebihan dan kekurangan. Yang pandai pun ramai jadi guru..yang tak top pun ramai jadi guru. Yang hot pun ramai je yang kawin cerai, yang muka asam keping pun ramai je kawin beranak pinak. Yang dulu athelet pun sekarang ni tak ada lah selim melim…

Sebenarnya acik nak tekankan..proses pembelajarn yang mengajar kita jadi dewasa itu yang penting…result berderet A pun belum tentu berjaya raya. Yang dapat result biasa-biasa pun belum tentu hidupnya hancur. Tapi nilai-nilai tak mudah mengaku kalah, persaudaraan setia kawan, kepimpinan, berfikiran kreative, dan berjiwa patriotik yang acik rasa acik dapat masa acik di MRSM sejak 33 tahun dulu memang sangat membantu acik sehingga kini. Disitulah nilainya sebuah pendidikan.

Jadi bagi mak bapak yang tengah tertanya-tanya nak hantar anak mereka ke MRSM, academic wise mungkin tak jauh bezanya sekiranya anak-anak kita memang sudah semulajadi pandai, tapi yang extra-extra tulah yang mahalnya yang tak akan sama dari satu sekolah ke satu sekolah.

Ada kawan acik update gambo ni dalam FB…

gambar-hospital-muarGambar ni adalah bukti sesi pembelajaran kreative kami. Sorang sakit kami ramai-ramai pergi hospital Muar, sorang je yang tak sihat yang lain-lain gastrik..sampai dapat air kapur tuhhh. Kreative la kan asalkan dapat keluar maktab dan skip prep petang… hahaha… hasilnya…Pegawai Tinggi kastam, Rakan baik yang telah pergi dulu mengadap ilahi, guru, surirumah bekas wartawan, pustakawan cabuk dan akauntan senior. Kannnn..rezeki hidup dan mati kita tetap lah milik Allah…SBP, MRSM, Mahaad Tahfiz, Ulul Albab, IGCSE..hanyalah penambah perisa dalam hidup kita…..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s