About sarahjiha

A full time student..full time mother of three..full time daughter..full time wife..full time muslimah.. I don't do part time..

Kepada Mu aku bersyukur…

Hari yang dinanti-nanti tibalah jua akhirnya..jeng..jeng..jeng..

Viva saya dijadualkan pada 28 September 2017 pukul 3 petang di bilik 620 ABS. Pagi saya sudah bersiap, motto saya selalunya “no turning back..bissmilah..” hahahahah. Nak lari mana lagi hadap je lah. Saya memang agak confident sebab melalui sesi mock viva, saya memang boleh menjawab dengan baik dan SV saya berpuas hati dengan jawapan saya. Kata beliau “You will do fine..I’m expecting the result will be out by 4.45”.

Saya pergi ke kampus dihantar oelh Hanif dan Wahida…Hanif kata “Akak nampak confident sangat”….hahahaha…dalam hati hanya Allah sahaja yang tahu. Saya singgah ke ofis for the very last time..sebenarnya nak print tiket…then hilang terus duduk di prayer room. Rasanya di prayer room ada lima kali kot saya ke toilet…errrmmmmm..

Pukul dua setengah saya sudah menunggu di reception school. Mereka sempat mengusik saya macam-macam. Mana-mana pensyarah yang lalu mengucapkan selamat berjaya dan memberikan kata-kata perangsang. Saya tidak request untuk SV masuk dalam sesi ini..saya sendiri pun tak tahu kenapa..walhal dia berkali-kali bagi hint yang dia nak masuk..wellll…Terima kasih la pada Meg si receptionist yang melayan saya menunggu..dan memberikan pelukkan semangat kepada saya..lagi pun lepas ni saya mungkin tak berjumpa dengan dia lagi. “Congratulation in advance..I know you will ace it..”.

Committee exam saya terdiri dari Prof Reid sebagai internal, Prof J B-Peterson sebagai examiner extenal dan seorang chairperson dari school saya sendiri. Pukul 3.30 Allison research oficer dari school bawa saya naik. Sebelum saya masuk dia peluk saya dan kata… “Fight..it’s your work..”. Baiknya semua orang melayan saya hari tu. Allison juga saya tak jumpa lagi sesudah itu. Dan dia ketuk pintu..saya masukk..

Bermula dari saya duduk jam 3.30 petang soalan bertalu-talu saya terima. Pemeriksa luar selaku ketua memberikan komen ringkas..dia berminat dengan tajuk saya..research saya berkenaan academic library position in university salah satu bidang research dia, jadi saya jangkaaan soalan akan berkaitan dengan tajuk saya akan ditanya, contohnya berkenaan pemilihan tajuk, method dan data collection yang saya pilih dan impactnya pada research, terus signifikasi research saya serta sumbangan. Macam yang sudah di reherse dalam sesi Mock.

Tapi jangkaan saya meleset..jauhhhh..pemeriksaa siang-siang sudah mengatakan mereka mahu menjadi Devil advocate hari tu dan bertanya soalan antaranya selain method yang saya guna method apa lagi yang sesuai dan kenapa saya tidak menggunakannya. Pemilihan kes saya sesuai tapi kenapa tak pilih yang lain. Adakalanya saya berhempas pulas menjawab sehingga mereka puas hati ada kalanya saya tidak mampu menjawab. Tapi mereka masih menyoal soalan yang hampir sama. Allah …hampir dua jam setengah saya di grill kiri dan kanan. Rasa menyesal tak minta SV masuk.

Hampir pukul enam, pengerusi tamatkan sesi dan minta saya keluar. Saya sungguh stress dan tersandar didinding memikirkan nasib viva saya. Ya Allah apala nasib saya..rasanya saya dah bertungkus lumus menjawab. Pemeriksa dalaman keluar  menepuk bahu saya dia tanya “why are you so worried.. you doing fine”…saya hanya tersenyum kelat. SV datang dan bertanya kepada saya apa yang ditanya oleh pemeriksa. Saya kata mereka tanya apa yang saya tak buat..bukan apa yang saya buat…dia ketawa..dia kata okey la tu…kalau macam tu dia kata “we are expecting  a sweet suprise”. Tapi hati saya tak tenang langsung.

15 minit kemudian saya dipanggil masuk. SV pun dipanggil juga..dia senyum-senyum aja. Ketua pemeriksa Prof J kata…”well XXXX we will end your misery now..we have decided to award you with number two..A pass with correction” Alhamdulilah.. alhamdulilah.. alhamdulilah.. SV pandang pada saya dia kenyit-kenyit mata. Sebenarnya saya tak berapa sink in lagi.. Mereka baca kan correction saya yang penuh semuka..internal memuji saya dengan berkata “this is one of the best viva session I have seen in years..you fight for your research to the end..”. Manakala chair person kata “I put in the report..it is a robust and thorough session”. Masalahnya saya masih blurr…

Sampai masa habis bila semua orang nak balik bila mereka semua salam saya..”Congratulation Dr Yusof”..”A good fight”..”A good viva session”..Allah baru saya sedar ..segara jerit perih saya sudah berhasil..dengan izin Allah saya lulus..walaupun dengan correction..Ya Allah saya lulus… Kami tergesa-gesa keluar dari bilik tersebut. Di bawah semua orang sudah balik.. kampus hampir sunyi. Selepas menghantar pemeriksa ke kereta baru saya perasan..saya tak ambil gambar bersama committee..

Ini sahaja gambar yang ada pada hari tu…

IMG_4742Saya dan SV saya..Prof Simon B..

Saya tinggalkan kampus hari itu hampir malam..kalau boleh saya nak menjerit di depan bangunan Sir Ia3 3ood bulding..lompat bintang bagai..tapi saya simpan..saya pandang sekeliling..saya sayu..kampus ini saya akan rindu…

Nantikan entri seterusnya…penghargaan…

Advertisements

Aberdeen..Aberdeen..Aberdeen…

Sampai Aberdeen rasa macam balik kampung serious..rasa gembira.. lagi best kalau semua ada.. napak tilas sendirian..

townKehidupan yang tenang.. Nenek-nenek berkumpul

Aberdeen..Aberdeen..Aberdeen..hampir setahun setengah ditinggalkan tidak banyak berubah. Hari pertama saya habiskan dengan jalan ke Union Street beli pas bus, beli beberapa keperluan yang memang sengaja malas nak bawa, sebab tahu lebih murah kalau beli di sana.

IMG_4658

Depan Bon Accord..Persimpangan Union Street..dulu ada kedai GAP kat sini..

Tuan rumah risau dan menawarkan untuk menghantar saya. Tak apa adik-adik InshaAllah akak masih boleh lagi jalan-jalan di Aberdeen tanpa sesat.

22339362_10215468411131838_4427935829627245946_o

Masjid Aberdeen

Hari-hari seterusnya kebanyakan masa saya dihabiskan di kampus. Hari pertama saya di kampus memang la rasa teruja. Lama sudah saya tinggalkan tempat ini. Tak banyak berubah tapi ramai kawan-kawan saya yang sudah tiada..semua sudah lulus. Sebahagian junior saya pun sudah lulus..Sedar sekejap…hanya beberapa muka yang masih dikenali dan kenal diri ini cheehhhh… Junior sebelah meja saya pun baru minggu lepas viva. Meja saya pun sudah ada penghuni baru.. barang-barang saya juga sudah tiada…

RGU2

Bangunan ABS..dalam sini lah ofis saya..

Pelajar Phd yang tidak kenal saya akan bertanya ” Are you a new Phd student?” saya hanya balas sambil menggeleng dan tersenyum. Akak dah tuek dik…”No..I’m a coming back student..I’m here only for two weeks..just looking for a desk to work”. Saya jawab kepada mereka. Pada yang kenal pulak pasti akan berkata “Hi..welcome back..where have you been?..” dan saya jawab apa yang perlu dan biasanya perbualan akan bersambung dengan dengan pertanyaan “How’s work research/work/phd?..”. Semua orang semangat nak cerita progress mereka..or nasib mereka.. sehinggalah bila mereka bertanya..”So…when is your viva?” ” Bila saya jawab next Thursday… sorang-sorang akan berlalu pergi..Normal bagi student Phd merasa gembira yang kawan mereka akan diviva.. normal juga bagi mereka sedikit terasa… “Ohhh bila lah turn aku”…gitu…

RGUDaun belum banyak yang kuning

Berjumpa dengn staff admin juga banyak membantu dan yang paling penting berjumpa dengan Prof SV. Set date untuk mock viva dengan SV dan selebihnya dihabiskan dengan menjawab berpuluh soalan viva yang telah disediakan oleh SV untuk saya jawab masa mock session. Fuhhhh..Masa ini sepatutnya kita dah fimiliar dengan thesis kita sendiri. Setiap sub-topik kita dah tau lebih kurang kat mana duduknya dalam thesis. Itu la kerja saya selama lima hari di kampus… selang seli la dengan merayau-rayau di pekan Aberdeen yang tak seberapnya tuhhh..

SurauJalan ke surau…tempat terakhir saya berada di Kampus sebelum saya meninggalkan kampus semula..

Sabtu sudah di kosongkan untuk bertemu teman-teman lama.. ada janji yang perlu ditunaikan. Janji untuk melawat para senior PR Aberdeen.. makan-makan..biasala..Ni lah biasanya hiburan kalau duduk oversea..Sebab masa saya terhad dan saya sangat gembira bila ada kawan lama yang buat birthday party anak dia dan jemput saya sekali…sekali harung lah saya dapat jumpa satu Abedeen.. community yang tak besar mana.. Terima kasih Puan Yati dan tuan Presiden Wan yang menjemput saya.

Soalan yang paling lazim…”Abg Din mana..? akak datang sorang ? Budak-budak tu ok ke balik Malaysia?” or kalau lebih menjurus kepada Phd.. “berapa lama akan submit before dapat date viva?..Berapa lama masa yang di ambil nak get back on track lepas ex SV left?..So how was the writing process lepas balik Malaysia..? Boss bagi exemption untuk akak siapkan thesis ke?..” dan banyak lagi…

carboot 2Carboot..pak cik langganan suami beli kereta miniatur 

Ahad….Ahad…Ahad… sudah dikhaskan untuk Carboot..hehehe.. tak membeli apa sangat sebab dok fikir..cemana nak angkut semua nih kalau terbeli?…hahahahaha

Bersambung InsyaAllah…

Alhamdulilah..

Alhamdulilah saya telah lulus ujian viva Phd saya pada 28 September 2017. Berikut adalah catatan pengalaman tersebut.

Amsterdam librarySchiphol Airport Library, Amsterdam

Bila SV maklumlan tentative tarikh viva saya, saya pun terus booking flight. Nak cari harga yang termurah, maklum lah pergi cuti sendiri dan bayar sendiri. Ehh tetiba SV kata seorang examiner tak boleh tarikh tu tukar tarikh lain pulak…alhamdulilah tarikh baru masih dalam range tiket saya..tapi saya viva pukul 3 petang hari khamis, pukul 6 pagi hari Jumaat saya dah kena terbang balik. Huhuhhh

Saya memang bercinta nak travel sorang-sorang. Kalau ada duit memang saya angkut semua, tapi apa kan daya, nak pergi ni pun kena bertabah mencari duit. Buktinya saya malas nak travel ialah, beg tak berkemas sehingga hari sebelum berangkat. Malam sebelum berangkat baru perasaan sweater saya kotor, terhegeh-hegeh baru nak basuh tempat-tempat yang kotor. Jemur di kerusi…Pagi seawal jam 5 En Suami dah hantar saya ke KLIA. Sampai di persimpangan Salak tinggi Jenderam dan Dengkil…saya baru perasaan jaket tertinggal…hello..awak nak ke europe..Atumnn… tak bawak jaket..adushhhh. Kannnn..nampak sangat tak excitednya nak terbang.

Flight KL-Amsterdam mengambil masa 12 jam 15 minit…perrgghhh lama naw rasanya..dah la sesorang, tak boleh nak berbual. Makanan pun tak sedap sebab saya ambik srtict vagetarian menu sebab tak ada halal menu. Biasanya kalau dari KL menu dia semua halal, tapi nak jaga jugakkan..merasalah makan kacang, kentang, buah..kira ok laaa.

Flight penuh. Ok sikit dari yang balik dulu. Sekali je turbulence, tu pun tak lama. Sampai Amsterdam on time. Seperti biasa saya pilih melepak di airport walaupun boleh je keluar sightseeing sebab transit 5 jam. Sembahyang, makan roti dengan cheese saya lepak di Library Airport. Penerbangan ke Aberdeen delay satu jam akibat masalah pesawat. Saya sampai ke Aberdeen jam 11 malam. Sudah hampir 24 jam saya travel..letih nya tidak terkata, sepanjang perjalanan saya tidak dapat melelapkan mata. Fikiran dipenuhi bayangan Viva..apa soalan yang hendak ditanya..apa pula jawapannya… Fuhhuhhh…

Memijak tanah Scotland semula sungguh membuat saya teruja. Menjawap soalan Jiha kemarin, “apa yang ibu rindu tentang Aberdeen”…Allahhu..banyak betul yang saya rindui..salah satunya bau udara segar yang “krisp”..bayu segar yang rangup..begitu saya menterjemahkanya. Itu antara yang paling saya rindui. Sambil berjalan ke terminal saya hembus-hembus wap yang keluar dari mulut. Super excited…

Saya berbaris di depan kaunter immigresen bagi bukan EU. Satu demi satu penumpang di periksa passportnya. Tiba giliran saya pun menyerahkan passport dan borang embarkment kepada petugas wanita yang kelihatanya sangat mesra, senyuman termanis saya berikan kepadanya kononya beli jiwa. Dia melihat ke arah saya dan bertanya beberapa soalan wajib seperti apa tujuan anda kesini. kemudian timbul soalan “Have you any problem with your visa before”..” have you ever been denied a visa before”..of course saya jawab “No”. Tapi dia terus bertanya..disinilah bermulalah episod menakutkan saya..

Dia dengan muka seriusnya memberitahu ada masalah passport dan dia tidak boleh memberikan saya entry visa, dia perlu membuat semakan di UKBA. Saya diminta menunggu di kursi menunggu. Saya mula cuak..apa salah saya yea?..kenapa saya tak boleh diberikan visa? macamana nih kalau saya kena balik..viva saya macamana? tiket macamana pula.. insurance perjalanan saya cover tak hal-hal macam ni? Tunggu la dalam rasa gundah gulana, tak putus doa saya semuga dipermudahkan..Pihak KLM pun dah ambilkan beg dari luagage claim. Tinggal lah saya berdua dengan mamat Jerman yang juga ada masalah nak masuk UK setelah satu kapal selesai urusan immigresen mereka..

Saya susah hati sebab saya tak dapat bagi tau kawan yang menunggu di luar saya stranded di sini, saya tiada kredit dan tiada access ke wifi. Duduk menunggu macam dalam cerita the Boaders Agency. Setengah jam kemudian pegawai tersebut keluar dan memanggil nama saya. “It is not a problem..it is just that your visa was cuttailed the last time you were here. Your university has reported that you have leaved the country without finising you study”…iyolah lah makcik..ni den datang nak habiskan apa yang tak habis nih….Terus je lah dia bagi visa 6 bulan…Alhamdulilah

Sebab saya penumpang terakhir malam tu, semua pintu nak keluar ke tempat menunggu sudah ditutup. Kaunter pemeriksaan kastam lengang..selamatla ikan bilis ku. Akhirnya menjelang pukul 1 lebih saya baru dapat keluar dari ruang permeriksaan tersebut. Nasib baik teman tersebut masih lagi menunggu sambil menyampaikan lintas langsung kepada En Suami yang sudah menunggu. Hanif nama kawan yang saya akan tumpang tidur dirumahnya. Terima kasih Hanif dan Wahida atas hospitality nya.

Dalam perjalanan dari bangunan airport ke tempat parking Hanif kata “Suhu 7C ni kak..pakai la jeket..” “Sorry Nip..akak tak sejuk..”..seluruh badan saya masih lagi panas dek peristiwa kena tahan di imigresen tadi…

Bersambung…InshaAllah..

 

 

Ayah…

Ini ialah entri yang tertunggak …setahun tertunggakk..

Ramadan tahun ini datang seakan mengimbas kembali kenangan tahun lepas…

Semalam birthday Jiha, kami sambut sederhana, tahun lepas birthday Jiha jatuh pada hari pertama ramadan. Ingat lagi excitednya nak balik sambut ramadan dengan Ayah..sudah 4 tahun kami sekeluarga tidak berpuasa di Malaysia. Tambah lagi dengan jatuhnya birthday Jiha..Ayah biasanya memang gembira bila ada anak cucu dirumah. Walaupun Ayah kata “apa nama kek ni..mana kek nya” sebab kami beli cheese cake. Mungkin pada Ayah tak ada keknya cuma krim aja..hihi.

Ayah memang bersemangat nak puasa, walau pun kami ada mencadangkan agar Ayah tak payah berpuasa kerana faktor usia dan kesihatannya, namun ayah tetap dengan rutin dan kegiatannya. Kerana ayah tak mampu bersolat tarawih di Masjid, dia akan sangat gembira sekiranya anak cucu balik dia akan berpeluang bersolah tarawih berjemaah di ruang tamu rumah beramai-ramai.

Ada beberapa kali juga kami dapat berpuasa dan berbuka dengan Ayah. Lebih kurang 3 minggu berpuasa, kami balik berbuka di kampung. Ayah nampak resah dan kurang sihat. Puncanya ialah ayah tak selesa membuang air dan menyebabkan dirinya agak lemah. Petang itu Ayah beberapa kali meminta nebulizer. Kami memberikannya Ayah nebulizer beberapa dos, sehingga petang Ayah minta dibawa ke hospital kerana katanya nebulizer tidak berkesan. Saya ingat sangat masa itu, Ayah agak takut untuk ke hospital, dia mahu kakak saya yang yang sebelah menemani dia kerana dia sudah terbiasa bersama kakak. Namun saya pegang tangan Ayah, saya senyum, saya kata dalam hati, “saya ada hari ini, biar saya hantar Ayah ke hospital”.

Tiba di hospital Ayah dilayan dengan baik oleh kakitangan hospital, maklumlah pelanggan setia. Selesai semua urusan Ayah di masukkan ke wad. Hari Selasa Keadaan Ayah agak teruk. Kakak memanggail kami semua pulang. Setelah perbincangan dengan doktor yang merawat Ayah, kami sepakat untuk membawa Ayah pulang. Biar ayah selesa di rumah, boleh ke toilet dengan selesa dan boleh solat dengan selesa tanpa seliratan wayar. Adik beradik semua berkumpul, kami seakan tahu, tapi hati ini tetap berdoa..”Ya Allah pinjamkanlah Ayah lama lagi..belum puas rasanya kami sekeluarga bermanja”

Hari Rabu, keadaan Ayah agak baik, walaupun keadaan ayah kelihatan sakit tapi ayah tetap alert, berzikir dan bersolat. Cuma kadang-kadang Ayah akan tanya, sekarang waktu apa, malamnya Ayah gigih bersolat terawih berjemaah walaupun cuma terbaring atas katil diruang tamu. Penuh ruang tamu kami dengan anak cucu bersama-sama berjemaah dengan Ayah.

Khamis…Ayah minta dimandikan, dia mahu bersih-bersih katanya. Memang kelihatan ayah menahan sakit. Ubat memang semua sudah dos maksima. Malamnya saya menemankan Ayah terawih, kerana Ayah mahu terawih sambil duduk atas katil, saya takut Ayah tak boleh imbangkan badan dan terjatuh. Malam itu juga saya mendengar Ayah bercakap-cakap..”Saya matilah hari ini..Saya sudah selesai di dunia ini..”.

Saya pula,  sudah berjanji dengan bengkel kereta untuk mengambil kereta kami pada pagi Jumaat, itu pun sebenarnya kami sudah bertangguh bebeberapa hari. Ceritanya boleh dibaca disini. Walau berat hati, saya membuat keputusan untuk balik ke Putrajaya dan besoknya pagi2 ambil kereta dan terus balik ke kampung. Saya salam dan cium Ayah saya kata saya nak balik, esok saya akan balik segera. Ayah sedar dan kata..”tak apa..” Saya tinggalkan anak-anak di kampung.

Malam di rumah saya gelisah, menjelang sahur saya dapat pesanan Ayah semakin lemah. Saya bertawakal, saya dalam hati saya berdoa, Allah permudahkan segalanya untuk Ayah, dan berilah yang terbaik bagi saya. Lepas subuh kami sudah tercegat di depan bengkel dengan harapan tuan bengkel datang awal. Pukul 7.00 pagi saya menerima panggilan dari kakak, saya  tak mahu mengangkat telephone..saya seakan tahu apa berita yang hendak disampaikan. Ayah menghembuskan nafas terakhirnya hari Jumaat selepas subuh.

Kami berkejar dari bengkel di Pucung, tinggalkan kereta di rumah saudara di Putra Height, dan terus balik ke kampung dengan kereta satu lagi. Dalam perjalanan Abang saya sibuk bertanyakan lokasi kami, rasanya setiap setengah jam dia akan call. Saya sampai di rumah hampir jam 10. Saya masuk dan melihat Ayah sedang disembahyangkan, saya menangis sambil di peluk kakak dan abang saya, saya mahu merayu ikatan dibuka, biarlah saya dapat menatap Ayah buat kali terakhir. Tapi saya juga faham, jenazah tidak menunggu sesiapa, jenazah perlu disegerakan.

Saya ke kubur, di kubur ramai juga saudara mara menanti disana, mereka juga tidak berpeluang untuk bersama jenazah di rumah. Sungguh Allah mendengar rintihan saya, sebelum Ayah disemadikan lilitan mukanya dibuka dan saya dipanggil untuk melihat wajah Ayah buat kali terakhir. Allah..Allah..Allah saya masih boleh ingat wajah Ayah sehingga sekarang, wajah Ayah sangat bersih, cerah dan mulus macam bayi, sangat berbeza dengan wajah Ayah sewaktu sakit. Hati saya sangat puas… Alhamdulilah.. memori terakhir saya tentang Ayah ialah wajah bersihnya menghadap ilahi…

Berakhirlah kasih seorang Ayah pada anaknya, yang tinggal hanyalah kasih seorang Anak kepada Ayahnya. Sesungguhnya bila mati anak adam yang menghubungkan nya dengan dunia ialah amalan sadakahnya, ilmu yang bermanfaat serta doa anak-anaknya. Dengan ingatan kasih kasih sayang inilah anak-anak tak akan berhenti mendoakan kedua orang tuanya yang telah tiada.

Ayah pergi di pagi Jumaat, 27 Ramadhan 1438 bersamaan 1 Julai 2016. Yang tinggal hanya kenangan kasih sayang, ilmu berguna serta cerita-cerita sepanjang kehidupan Ayah yang tidak mungkin saya lupakan. Kadang saya tertawa teringat cerita Ayah kadang saya menangis rindukan Ayah. Ya Allah..temukan lah kami disyurga, izinkanlah kami masuk ke syurga Mu tanpa dihisab, ya Allah, semoga roh ibu dan ayah akan menunggu saya bila bila sampai waktunya saya memasuki alam itu nanti , sehingga tarikh itu hanya doa dan amalanlah penghubung kita…

IMG_4442

Ayah dan mee goring basah kesukaanya…

Spring..

Masa duduk obersi saya memang tak banyak posing, satu rasa macam..apppaaaa..tak payah la posing, lagi pun tak ada member dalam family kami ni yang suka posing semua camera shy..akibatnya bila nak buat scrap book sikit punya la susah…

Ni saya cuba tampilkan gambar-gambar sekitar spring yang saya ada…macamana nak describe spring yea..bagi yang tak pernah ke negara 4 musim, spring adalah masa pokok tumbuh semula, pokok yang tidur dalam tanah akan keluar dan mostly berbunga… kadang-kadang out of nowhere..ehhhh ada bunga..kalau di tempat lain musim bunga or spring ditandai oleh bunga tulip…dekat Aberdeen bunga spring yang paling banyak ialah daffodil.. bunga ini hanya ada masa spring sahaja yea kawan-kawan…

spring in garthdeeini ialah suasana depan kampus saya masa Spring, masa lain ia hanyalah padang berumput yang menghijau. Bila spring, MasyaAllah keluar je pokok ni, dalam tak sampai dua minggu terus berbunga…dan bunganya tahan dalam dua minggu jugak sebelum layu dan gugur. Pokok dia pun layu dan kena tunggu musim spring tahun depan la nak tengok daffodil semula…spring in garthdee 3Banyak verities daffodil ni warna pun banyak. Tapi kat sini tak ada lah orang nak potong bunga yang public macam ni letak dalam pasu kecuali yang di tanam dilaman sendiri. Kalau nak diaorang akan beli… daffodil ini ialah bunga yang paling murah dijual.spring in garthdee 1Serius cantik kawasan ni masa spring, saya tiap hari-hari lalu tepi tak pernah pun teringin nak selfi kat sini…ermmmm bila dah balik ni rasa menyesal la pulak..DSCN3865Snow drop… ni pun bunga yang hanya ada masa spring sahaja..putih macam titisan salju bunganya. selalu jumpa kat tempat teduh, contohnya bawah pokok, dalam hutan. Yang ni saya ambil di taman di Dumfrise….ceritanya boleh disemak di sini..DSCN3587Yang ni ofcos la semua orang kenal…bukan the model, tapi pokok sakura or cherry blossom, tengok tu kalau posing cantik-cantik kan boleh print and framekan..abaikan lah modelnya yea kawan-kawan..nikmatilah bunga sakura ni yang saya rakamkan di Sterling ceritanya disini DSCN1351Yang ni cherry blossom depan rumah saya, bayangkan setiap tahun selama empat tahun dia berbunga macam ni, cuma sekali je saya ambik gambar bunga ni. Padahal kereta kami memang parking kat bawah pokok ini setiap hari..itulah kata orang “yang ada tidak dihargai bila dah hilang baru tercari cari”..orang kata lah bukan saya…DSCN1349Selepas beberapa waktu dia akan gugur..macam lagu sekuntum sakura di gurun saharah.. tak ingat-ingat kot lagu Melayu..sakura di saharah tuhhh… cerita yang membabitkan pokok ni boleh dibaca disini2014-04-13 16.28.32Haaaa yang juga bunga Spring, kalau tanam musim lain tak pasti lah jadi ke idok…tapi memang banyak masa spring la, Orang British ni memang suka berkebun, so nak habis winter sibuk lah atuk-atuk tua dan makcik pakcik green finger pergi nusery beli bunga pansy ni..banyak je jual dan murah-murah..ni saya rakamkan di St Andrew Scotland, dan  seperti biasa ceritanya boleh dibaca di sinitulip1Dan yang last ni ialah tulip yang tumbuh di laman saya sendiri. tak alih-alih je bila spring pokok ni tumbuh..padahal kalau summer ke atumn yang ada hanyalah weeds aja kat laman nih…

Ermmmm marilah kita renungkan bagaimana makhluk Allah selain manusia mentaati printahNya, hatta pokok bunga pun…bila spring je bunga spring tumbuh..bila summer je bunga summer pulak, bila atumn pulak automatik daun gugur…kita yang manusia ni je yang suka melawan perintah Allah..Astafirullah hal azim…

Terdengar…

Saya ke mall dekat rumah pagi ini untuk cari buku latihan Ali, sebab datang pagi sangat kami sempat mendengar taklimat yang diberikan kepada pengawal keselamatan oleh boss mereka. Rata-rata pengawal keselamatan ialah warga asing. Cerita berkisar tentang keselamatan semasa kebakaran. ‘tahu kenapa tak boleh guna lif masa kebakaran ?” tanya boss. “sebab tiada bekalan elektrik..bila tiada bekalan elektrik..nanti anda lemas dalam lif”..terang boss. mungkin kerana tiada tindakbalas positif boss pun tanya lagi. “tahu apa tu lemas?”..krikk..krikk..krikk..”drowning” boss jawab sendiri dengan keyakinan yang tinggi. Ambik kau drowning dalam lif.

Orang kita memang berkeyakinan tinggi, walaupun agaknya dia tak tahu yang anak-anak buahnya sedang membayangkan situasi tak ada elektrik, kau terperangkap dalam lif tetiba air masuk dan kau lemas…aduhhhhh. Tapi pada boss tersebut..lemas..drowning la kan..apa lagi…

 

 

DSCN1509Kalau tak mau lemas…sedut udara segar banyak-banyak..kalau tak kita suffocate…kalau nak drowning..terjun depan tu ..

 

Bukan setakat jual Setem

Akak kalut la nihh..update sikit-sikit je naaa…

Minggu lepas akak nak pos surat old fesion, ye la pakai snail mail la..lalu (ceh lalu)..akak pun pergilah ke pajabat pos. Pejabat pos kat ofis akak ni aman dan tenteram je. Tekan nombor tak sempat duduk dah kena panggil. Cuba la pergi pejabat pos kat Alamanda. tunggu setengah jam pun masih boleh melepak kat depan bowling tu jugak. Gituuu..

Sebenarnya akak nak cerita pasal setem. Se tem kalau si Jiha  baca. Akak beli setem cantik kat kaunter sampai akak sayang nak guna untuk pos. Tapi apa kan daya kena guna jugaklah kan dah nak kena pos surat. Surat penting pulak tu. Surat yang dah kena sumpah. (hehehe..surat akuan bersumpah uoollsss). Bila akak tengok setem ni akak teringat peristiwa tiga tahun dulu. Masa akak beli setem di Aberdeen, kampung akak nan jauh di mata tu. Lepas beli haruslah kita jilat nak tampalkan. Jenuh akak jilat tak lekat-lekat jugak setem tuh sampailah petugas kaunter tu tegur akak..”it’s a sticker..just peel and stick”…adushhhhhhh… buruk bebenor perangai orang melayu sorang nih….

Bebalik kesah akak dan pejabat pos ofis akak tu, terpandang la pulak akak ada pengumuman..”kelengkapan jenazah ada dijual disini”…ohhhhh ada uollss. Bukan setakat jual setem je. Akak tanya kat adik kaunter tu berapa ringgit dik..unisex free size “semua rm200 kak”..Akak insaf sekejap, semua orang pun akan mati..unisex…free size…

Elephants_Malaya_$1_1906_issue (1)

Bukan sekadar jual setem…