Spring..

Masa duduk obersi saya memang tak banyak posing, satu rasa macam..apppaaaa..tak payah la posing, lagi pun tak ada member dalam family kami ni yang suka posing semua camera shy..akibatnya bila nak buat scrap book sikit punya la susah…

Ni saya cuba tampilkan gambar-gambar sekitar spring yang saya ada…macamana nak describe spring yea..bagi yang tak pernah ke negara 4 musim, spring adalah masa pokok tumbuh semula, pokok yang tidur dalam tanah akan keluar dan mostly berbunga… kadang-kadang out of nowhere..ehhhh ada bunga..kalau di tempat lain musim bunga or spring ditandai oleh bunga tulip…dekat Aberdeen bunga spring yang paling banyak ialah daffodil.. bunga ini hanya ada masa spring sahaja yea kawan-kawan…

spring in garthdeeini ialah suasana depan kampus saya masa Spring, masa lain ia hanyalah padang berumput yang menghijau. Bila spring, MasyaAllah keluar je pokok ni, dalam tak sampai dua minggu terus berbunga…dan bunganya tahan dalam dua minggu jugak sebelum layu dan gugur. Pokok dia pun layu dan kena tunggu musim spring tahun depan la nak tengok daffodil semula…spring in garthdee 3Banyak verities daffodil ni warna pun banyak. Tapi kat sini tak ada lah orang nak potong bunga yang public macam ni letak dalam pasu kecuali yang di tanam dilaman sendiri. Kalau nak diaorang akan beli… daffodil ini ialah bunga yang paling murah dijual.spring in garthdee 1Serius cantik kawasan ni masa spring, saya tiap hari-hari lalu tepi tak pernah pun teringin nak selfi kat sini…ermmmm bila dah balik ni rasa menyesal la pulak..DSCN3865Snow drop… ni pun bunga yang hanya ada masa spring sahaja..putih macam titisan salju bunganya. selalu jumpa kat tempat teduh, contohnya bawah pokok, dalam hutan. Yang ni saya ambil di taman di Dumfrise….ceritanya boleh disemak di sini..DSCN3587Yang ni ofcos la semua orang kenal…bukan the model, tapi pokok sakura or cherry blossom, tengok tu kalau posing cantik-cantik kan boleh print and framekan..abaikan lah modelnya yea kawan-kawan..nikmatilah bunga sakura ni yang saya rakamkan di Sterling ceritanya disini DSCN1351Yang ni cherry blossom depan rumah saya, bayangkan setiap tahun selama empat tahun dia berbunga macam ni, cuma sekali je saya ambik gambar bunga ni. Padahal kereta kami memang parking kat bawah pokok ini setiap hari..itulah kata orang “yang ada tidak dihargai bila dah hilang baru tercari cari”..orang kata lah bukan saya…DSCN1349Selepas beberapa waktu dia akan gugur..macam lagu sekuntum sakura di gurun saharah.. tak ingat-ingat kot lagu Melayu..sakura di saharah tuhhh… cerita yang membabitkan pokok ni boleh dibaca disini2014-04-13 16.28.32Haaaa yang juga bunga Spring, kalau tanam musim lain tak pasti lah jadi ke idok…tapi memang banyak masa spring la, Orang British ni memang suka berkebun, so nak habis winter sibuk lah atuk-atuk tua dan makcik pakcik green finger pergi nusery beli bunga pansy ni..banyak je jual dan murah-murah..ni saya rakamkan di St Andrew Scotland, dan  seperti biasa ceritanya boleh dibaca di sinitulip1Dan yang last ni ialah tulip yang tumbuh di laman saya sendiri. tak alih-alih je bila spring pokok ni tumbuh..padahal kalau summer ke atumn yang ada hanyalah weeds aja kat laman nih…

Ermmmm marilah kita renungkan bagaimana makhluk Allah selain manusia mentaati printahNya, hatta pokok bunga pun…bila spring je bunga spring tumbuh..bila summer je bunga summer pulak, bila atumn pulak automatik daun gugur…kita yang manusia ni je yang suka melawan perintah Allah..Astafirullah hal azim…

Advertisements

Terdengar…

Saya ke mall dekat rumah pagi ini untuk cari buku latihan Ali, sebab datang pagi sangat kami sempat mendengar taklimat yang diberikan kepada pengawal keselamatan oleh boss mereka. Rata-rata pengawal keselamatan ialah warga asing. Cerita berkisar tentang keselamatan semasa kebakaran. ‘tahu kenapa tak boleh guna lif masa kebakaran ?” tanya boss. “sebab tiada bekalan elektrik..bila tiada bekalan elektrik..nanti anda lemas dalam lif”..terang boss. mungkin kerana tiada tindakbalas positif boss pun tanya lagi. “tahu apa tu lemas?”..krikk..krikk..krikk..”drowning” boss jawab sendiri dengan keyakinan yang tinggi. Ambik kau drowning dalam lif.

Orang kita memang berkeyakinan tinggi, walaupun agaknya dia tak tahu yang anak-anak buahnya sedang membayangkan situasi tak ada elektrik, kau terperangkap dalam lif tetiba air masuk dan kau lemas…aduhhhhh. Tapi pada boss tersebut..lemas..drowning la kan..apa lagi…

 

 

DSCN1509Kalau tak mau lemas…sedut udara segar banyak-banyak..kalau tak kita suffocate…kalau nak drowning..terjun depan tu ..

 

Bukan setakat jual Setem

Akak kalut la nihh..update sikit-sikit je naaa…

Minggu lepas akak nak pos surat old fesion, ye la pakai snail mail la..lalu (ceh lalu)..akak pun pergilah ke pajabat pos. Pejabat pos kat ofis akak ni aman dan tenteram je. Tekan nombor tak sempat duduk dah kena panggil. Cuba la pergi pejabat pos kat Alamanda. tunggu setengah jam pun masih boleh melepak kat depan bowling tu jugak. Gituuu..

Sebenarnya akak nak cerita pasal setem. Se tem kalau si Jiha  baca. Akak beli setem cantik kat kaunter sampai akak sayang nak guna untuk pos. Tapi apa kan daya kena guna jugaklah kan dah nak kena pos surat. Surat penting pulak tu. Surat yang dah kena sumpah. (hehehe..surat akuan bersumpah uoollsss). Bila akak tengok setem ni akak teringat peristiwa tiga tahun dulu. Masa akak beli setem di Aberdeen, kampung akak nan jauh di mata tu. Lepas beli haruslah kita jilat nak tampalkan. Jenuh akak jilat tak lekat-lekat jugak setem tuh sampailah petugas kaunter tu tegur akak..”it’s a sticker..just peel and stick”…adushhhhhhh… buruk bebenor perangai orang melayu sorang nih….

Bebalik kesah akak dan pejabat pos ofis akak tu, terpandang la pulak akak ada pengumuman..”kelengkapan jenazah ada dijual disini”…ohhhhh ada uollss. Bukan setakat jual setem je. Akak tanya kat adik kaunter tu berapa ringgit dik..unisex free size “semua rm200 kak”..Akak insaf sekejap, semua orang pun akan mati..unisex…free size…

Elephants_Malaya_$1_1906_issue (1)

Bukan sekadar jual setem…

A wee update

Just a wee update..sibuk bebenor lening..ayoo makcik penin….

Minggu ni minggu  anak-anak periksa.. Makcik ajar Jiha peribahasa dan simpulan bahasa…

1.Seperti kumbang putus tali…

Sebab dulu-dulu kita main ikat-ikat kumbang dengan benang..bila benang putus kumbang will fly like helll..sebab tu la kita kata seperti kumbang putus tali…

Respond Jiha…

animal cruelty …you guys are plain cruel towards the animal.

2.Seperti cacing kepanasan..

Just imagine what happen to cacing when it’s exposed to the sun….

Respond Jiha…

Never in my life main dengan cacing, left alone tengok cacing kena bakar matahari, You  are cruel to animal…

3.Carik-carik bulu ayam, lambat laun akan bercantum jua…

Respond Jiha..

how do you know Ibu?, you are so lucky dapat main dengan ayam….

Adussss… ada je jawapannya budak bertuah tu..nasib baik tak kena bulu ayam…

dscn0221Overlooking  the famous Glenfinnan viaduct . The Jacobite steam train runs from here to Fort William and Mallaig in summer months with regular trains available the rest of the year. Atummn 2013 (Visit scotland)

Itan dan Kecik…

Dua ekor anak Bangle memang pengerang jantung kami sekeluarga ..walau kadang kala saya nampak macam jantung pisang jek dua ekor ni..sedap buat ulam..geram je bila depa dua buat perangai berak merata, muntah merata or main tissue rumah sampai habis segulung.. makan homework Ali..tapi semua kat rumah ni tetap je sayang dema dua nih….alalalalalahai…

img_9431

Namanya ada dua version..kalau version Scottish Charlee  dan Junior..kalau versi melayunya Hitan dan Kecik..hehehehe…

img_9264

Junior @Itan

img_9205Charlee @ Kecik

Mereka dah 4 bulan, so mak dia Bangle decide that kena cerai susu dah dua eko ni. Dari bulan lepas lagi mak dia dah marah-marah kalau dua eko ni nak hisap susu, tapi bagi juga. Kalau tengok pun ngeri ni dua eko punya hisap.So..dengan berat hati Bangle pun kena buat sesuatu untuk wean off kan ni dua ekor. Tapi saya yang tengok prosess ni rasa sangat tersentuh. On both side. Bangle and the girls.

Bangle cuba larikan diri tidur di balik-balik kain, kalau tak bila dia nak baring je ni dua ekor datang nak susu. Kesian betul..sebab saya tahu Bangle sayang sangat kat anak-anak dia ni sebab ni first born dia, tapi dia tahu yang dia kena buat semua nih. Untuk kebaikan the girls jugak.

img_9359Macam ni punya tido Bangle tu…mana tak kena serang dengan anak-anak dia..hihihi tu yang kena menyorok sekarang nih…

Yang si Charlee dan Junior pulak tak paham kenapa mak dia marah. Sebab dalam dunia ni diaorang cuma ada mak dia aja. So walaupun kena marah dema tetap juga mengekor mak Bangle kemana sahaja dia pergi. Sedih tau..kadang lepas kena marah dua eko tu datang kat kami mintak peluk…

Bangle mak yang sangat baik..dia tak makan ikan rebus setiap pagi yang kami bagi selagi anak-anak dia ni tak makan. Dia masih peratikan anak-anak dia ni main-main kat luar. Kalau ada kucing jantan yang phediophilia nak datang kacau memang kena sembur la dengan Bangle.

Selalu saya terdetik dalam hati…pandainya Bangle jadi mak-mak..tak ada sapa pun yang ajar..Maha suci Allah, dialah yang dah install rasa kasih sayang  bagi semua  mak-mak …tak kira binatang or manusia. Tula bila dengar kes bunuh anak, buang anak..saya percaya mak tu bukan suka-suka nak buang anak dia..tentu bersebab..malu, tak tau apa nak buat, tak nampak jalan keluar..tertekan sampai meroyan.

Dan bagi yang masih ada mak pulak jangan ingat mak-mak tak sayang kita atau pun kurang sayang kat kita hanya kerana tak buatkan kita maggi goreng!!!!!..kadang mak-mak terpaksa buat apa yang mak-mak terpaksa buat..walaupun dalam jiwa mereka hancur bergelodak bergelora.. mungkin kita tak paham masa sekarang..tapi satu hari nanti kita semua insyaAllah akan jadi mak..masa tu baru kita akan paham…ohhhhh rindunya kat Mak..

img_9588Lebih kurang macam ni lah muka lepas kena marah. Itan dengan muka innocentnya…

MRSM..

Assalamualaikum..lama betul tak update…tak ada mood la….

Semalam heboh jugalah group wasap sana sini belentang lenting dgn ucapan kata-kata tahniah bagi anak-anak yang dapat masuk MRSM. Sebagai alumni MRSM tentulah group saya pun rami yang anak-anak yang masuk MRSM. Tahniah acik ucapkan..

Setakat hari ni cuma Jiha sahaja yang bercita-cita nak masuk sekolah berasrama..kakak tak minat..Ali lom terfikir kot. Tapi Jiha berdasarkan pengalaman dia masuk kem cuti sekolah Permata Pintar tahun lepas…errrrrmmmmm tak tau lah. Setiap malam menangis nak mintak balik..padahal dalam UKM je pun…ofis ibu pun cuma beberapa minit je dari situ. Setiap hari call kata rindu kat ibu…Jiha tak boleh kalau tak ada Ibu…Jiha tak boleh tidur…2 kali kami datang pujuk suruh dia bertahan..ala cuma 2 minggu je pun. Ingatkan kat dia yang budak-budak dari seluruh Malaysia berebut-rebut nak masuk kem tersebut..yang dia merayu-rayu nak balik. Akhirnya hanya seminggu je dia tahan.. Bila saya tanya kat fasilitator ada tak pelajar lain yang tarik diri..mereka kata Jiha la kes pertama…hahahah…so kalau Jiha nak masuk sekolah berasrama..Permata Pintar dah tentu kena reject…

Minggu ni juga keluar reminder dari group wassp kami pasal minggu inilah anniversary dah 33 tahun kami mendaftar sebagai pelajar MRSM. Muar to be exect. Acik dulu masa sekolah tak fames.. belajar tak pandai, sukan tak terror, penampilan lagi la kureng…so jadilah acik  murid-murid yang kalau pergi balik MRSM, cikgu tak ada sorang pun kenal. Compare to kawan-kawan acik yang cikgu kenal sebab rajin, pandai, wakil sekolah debat, expo, sukan, kaki fly, menjala ikan pakai kelambu, buat sate arnab belaan makmal sains etc etc…hahaha.

Tapi acik dapat rasakan MRSM ni memang ada sesuatu. Tak pastilah sesuatu apa tapi sesuatu jugalah. Pada acik MRSM in install jiwa yang kental pada acik..berapa kali acik gagal pun acik tak pernah serik. Bukan nak kata yang acik ni baguih sangat, semua pun rezeki yang Allah bagi, tapi berada dalam kelompok budak-budak pandai kita pun terperasan macam pandai.

Sekarang bila dah tua, acik lihat semula..mana dia budak-budak pandai dalam batch acik..mana dia budak-budak hot dalam batch acik..mana dia athelet dalam batch acik. Kehidupan kami lebih kurang aja..semua pun ada kelebihan dan kekurangan. Yang pandai pun ramai jadi guru..yang tak top pun ramai jadi guru. Yang hot pun ramai je yang kawin cerai, yang muka asam keping pun ramai je kawin beranak pinak. Yang dulu athelet pun sekarang ni tak ada lah selim melim…

Sebenarnya acik nak tekankan..proses pembelajarn yang mengajar kita jadi dewasa itu yang penting…result berderet A pun belum tentu berjaya raya. Yang dapat result biasa-biasa pun belum tentu hidupnya hancur. Tapi nilai-nilai tak mudah mengaku kalah, persaudaraan setia kawan, kepimpinan, berfikiran kreative, dan berjiwa patriotik yang acik rasa acik dapat masa acik di MRSM sejak 33 tahun dulu memang sangat membantu acik sehingga kini. Disitulah nilainya sebuah pendidikan.

Jadi bagi mak bapak yang tengah tertanya-tanya nak hantar anak mereka ke MRSM, academic wise mungkin tak jauh bezanya sekiranya anak-anak kita memang sudah semulajadi pandai, tapi yang extra-extra tulah yang mahalnya yang tak akan sama dari satu sekolah ke satu sekolah.

Ada kawan acik update gambo ni dalam FB…

gambar-hospital-muarGambar ni adalah bukti sesi pembelajaran kreative kami. Sorang sakit kami ramai-ramai pergi hospital Muar, sorang je yang tak sihat yang lain-lain gastrik..sampai dapat air kapur tuhhh. Kreative la kan asalkan dapat keluar maktab dan skip prep petang… hahaha… hasilnya…Pegawai Tinggi kastam, Rakan baik yang telah pergi dulu mengadap ilahi, guru, surirumah bekas wartawan, pustakawan cabuk dan akauntan senior. Kannnn..rezeki hidup dan mati kita tetap lah milik Allah…SBP, MRSM, Mahaad Tahfiz, Ulul Albab, IGCSE..hanyalah penambah perisa dalam hidup kita…..

Throwback..Aberdeen-Amsterdam-Kuala Lumpur

Bila la agaknya boleh repeat…Kena coretkan pengalaman ini disini tentang perjalanan balik kami tahun lepas..nanti takut lupa..al maklumlah dah tua.

Pagi tu kami berkemas buat kali terakhir, sarapan, serahkan barang-barang pada adik-adik yang datang menziarah dan membatu mengamas rumah buat kali terakhir. Ada beberapa penama saya tak bagi hantar ke Airport sebab takut airport banjir..hehehe. Nan isteri atuk John nangis masa bersalam dengan kami, Shaunan pun merah mata juga. Kami tak sempat pamitan dengan Paul dan Marie, sebaliknya hanya tinggalkan kad terima kasih dan sekotak coklat untuk mereka.. sesungguhnya mereka jiran-jiran yang baik.img_4262Kalau lihat ke bawah masa dah nak sampai ke amsterdam, kita boleh nampak wind farm dalam laut…

Pagi tu ramai juga teman-teman yang menghantar ke airport. Semua adik-adik yang baik, budi mereka kami tak mampu nak balas. Flight Aberdeen Amsterdam pukul 11 pagi dan sampai di Amsterdam pukul 1 tengah hari waktu Amsterdam, flight kami ke Kuala Lumpur ialah pada jam 10 malam.

Pemeriksaan keselamatan agak lama, kerana saya lupa untuk mengeluarkan sebuah laptop rosak dari hand luggage sehingga semua hand luggage kami diperiksa dengan teliti. Mereka menjumpai serbuk mencurigakan dalam luggage kami dan meminta saya membuka beg. Bila beg dibuka, empat buah alQuran terkeluar dulu sebab duduk di paling atas. Serius muka mereka bila nampak alQuran. Mereka membuat pemeriksaan dadah pada serbuk yang dicari itu, seperti yang kita tengok di TV. Biru bukan cocaine pink baru cocaine errrmmm …papper and salt je seperti yang tertera di bekasnya…

Kali ini saya duduk di seat terpisah dengan anak-anak, sebelah couple Belanda yang melekap dalam selimut, saya pakai headphone.Perjalanan yang sangat rough, bergoyang sepanjang penerbangan, sehingga tiada air panas dihidangkan. Saya berdoa setiap saat, Ya Allah selamatkan lah perjalanan balik ini…goncangan sangat terasa semasa melewati ruang udara negara Balkan..Sepicing pun saya tak boleh lena. sehingga keadaan sedikit reda saya terlelap. Bila tersedar..sudah waktunya solat subuh..masa tu isyarat talipinggang keledar sudah dimatikan. Bayangkan lebih kurang 7 jam isyarat tersebut menyala.

img_4266KLM sedia bawa ku pulang…

Alhamdulilah pesawat KLM ini selamat mendarat di KLIA jam 3 petang waktu Malaysia..dalam pada kami berkemas nak turun, Ali telah dengan tak semena-mena termuntah dan terkena penumpang lain di barisan hadapan kami. Berkali saya menundukkan kepala memohon maaf kepada dua anak muda warga Belanda yang sedang dalam perjalanan ke Jakarta. “Its OK mam, its happen everyday..” kata pramugari ..Kami semua usik Ali..”You are banned from KLM for life..sebab muntah kat passenger lain..” Merah padam Ali marah.

img_4285Touch down KL 1 March 2016..hampir setahun dah..

Kami disambut oleh Mak Itam dengan sebuah Avanza kosong dan Angah dengan Dmax kosong untuk mengangkut segala mak neka beg kami. Peratikan rombongan Ali yang termasuk juga sebilah light saber dan teddy bear pemberian teman-teman sekolahnya.

Bukan apa, hari ini ada rakan saya yang berangkat ke Jepun untuk bertugas di Toyota Jepun dengan membawa family nya sekali. Tetiba je rasa nak duduk oversea balik…