Throwback..Aberdeen-Amsterdam-Kuala Lumpur

Bila la agaknya boleh repeat…Kena coretkan pengalaman ini disini tentang perjalanan balik kami tahun lepas..nanti takut lupa..al maklumlah dah tua.

Pagi tu kami berkemas buat kali terakhir, sarapan, serahkan barang-barang pada adik-adik yang datang menziarah dan membatu mengamas rumah buat kali terakhir. Ada beberapa penama saya tak bagi hantar ke Airport sebab takut airport banjir..hehehe. Nan isteri atuk John nangis masa bersalam dengan kami, Shaunan pun merah mata juga. Kami tak sempat pamitan dengan Paul dan Marie, sebaliknya hanya tinggalkan kad terima kasih dan sekotak coklat untuk mereka.. sesungguhnya mereka jiran-jiran yang baik.img_4262Kalau lihat ke bawah masa dah nak sampai ke amsterdam, kita boleh nampak wind farm dalam laut…

Pagi tu ramai juga teman-teman yang menghantar ke airport. Semua adik-adik yang baik, budi mereka kami tak mampu nak balas. Flight Aberdeen Amsterdam pukul 11 pagi dan sampai di Amsterdam pukul 1 tengah hari waktu Amsterdam, flight kami ke Kuala Lumpur ialah pada jam 10 malam.

Pemeriksaan keselamatan agak lama, kerana saya lupa untuk mengeluarkan sebuah laptop rosak dari hand luggage sehingga semua hand luggage kami diperiksa dengan teliti. Mereka menjumpai serbuk mencurigakan dalam luggage kami dan meminta saya membuka beg. Bila beg dibuka, empat buah alQuran terkeluar dulu sebab duduk di paling atas. Serius muka mereka bila nampak alQuran. Mereka membuat pemeriksaan dadah pada serbuk yang dicari itu, seperti yang kita tengok di TV. Biru bukan cocaine pink baru cocaine errrmmm …papper and salt je seperti yang tertera di bekasnya…

Kali ini saya duduk di seat terpisah dengan anak-anak, sebelah couple Belanda yang melekap dalam selimut, saya pakai headphone.Perjalanan yang sangat rough, bergoyang sepanjang penerbangan, sehingga tiada air panas dihidangkan. Saya berdoa setiap saat, Ya Allah selamatkan lah perjalanan balik ini…goncangan sangat terasa semasa melewati ruang udara negara Balkan..Sepicing pun saya tak boleh lena. sehingga keadaan sedikit reda saya terlelap. Bila tersedar..sudah waktunya solat subuh..masa tu isyarat talipinggang keledar sudah dimatikan. Bayangkan lebih kurang 7 jam isyarat tersebut menyala.

img_4266KLM sedia bawa ku pulang…

Alhamdulilah pesawat KLM ini selamat mendarat di KLIA jam 3 petang waktu Malaysia..dalam pada kami berkemas nak turun, Ali telah dengan tak semena-mena termuntah dan terkena penumpang lain di barisan hadapan kami. Berkali saya menundukkan kepala memohon maaf kepada dua anak muda warga Belanda yang sedang dalam perjalanan ke Jakarta. “Its OK mam, its happen everyday..” kata pramugari ..Kami semua usik Ali..”You are banned from KLM for life..sebab muntah kat passenger lain..” Merah padam Ali marah.

img_4285Touch down KL 1 March 2016..hampir setahun dah..

Kami disambut oleh Mak Itam dengan sebuah Avanza kosong dan Angah dengan Dmax kosong untuk mengangkut segala mak neka beg kami. Peratikan rombongan Ali yang termasuk juga sebilah light saber dan teddy bear pemberian teman-teman sekolahnya.

Bukan apa, hari ini ada rakan saya yang berangkat ke Jepun untuk bertugas di Toyota Jepun dengan membawa family nya sekali. Tetiba je rasa nak duduk oversea balik…

Penutup tahun 2016

Allah..Allah Ya Allah 2016 sudah hampir dipenghujung. Sebenarnya tiada bezanya kita pada 31 Dis 2016 dengan pada 1 Januari 2017 kecuali kita sendiri berubah atau berniat untuk berubah…..Ada banyak nak cerita nih…

Big Bad Wolf

Siapa yang pernah pergi carboot di UK pasti terkenang saat indahnya beli buku…buku kanak-kanak yang masih bagus 50p..buku Harry Potter 1 pound..buku selalunya diaorang lelong 5 2 pound bila dah dekat nak balik. Dan menjadi kerja saya mengutip buku-buku tersebut. So bila balik ke Malaysia, bila kami kena berpada-pada beli buku…saya jadi rindu nak pergi BBW…

Kami pergi pun masa dah nak berakhir. Tapi sambutan manusia sangat la padatnya. Saya tak la nak buat analisa bangsa mana yang banyak kat situ tidak juga ia menandakan bangsa tersebut banyak membaca dan berjaya. To generalise, 1 Malaysia la BBW tuh. Anak-anak saya semua macam kamben lepas kandang. Ali dah pegang buku-buku Lego Ninjago. Jiha dah start indulge in buku-buku fiction English. Kakak dah rambang mata buku-buku novel Bahasa Melayu.

Akhirnya saya kena juga membatasi gelora nafsu mereka. Yea lah budget terhad. Tapi saya katakan pada anak-anak saya saya boleh bayar RM200 untuk buku dengan happy tapi tidak on things like clothing items, gadjet and such. Nak dijadikan kisah, lepas kami balik dari BBW tu internet di rumah kami terganggu. Kami report la pada TM, tapi dalam pada tu saya perhatikan Jiha dah habiskan 4 dari 8 buku yang dia beli, kakak dah baca 3 dari 5 novel yang dia beli dan Ali dah habiskan semua buku yang dia beli. So saya tak ada lah nak kejar sangat orang TM tu.

Menarik setiap buku yang diaorang ni beli, mostly bukan yang mainstream. Misalnya novel-novel Melayu yang Sarah beli bukanlah dari siri..Suami ku… mahupun yang berkisar sekitar Suri rumah dan drebar kapalterbang. Buku yang Jiha beli pulak membuka mata dia tentang masyarakat dunia, contohnya sebuah novel dari penulis wanita Saudi yang menceritakan reality masyarakat Saudi. Heran Jiha..pada pandangan naivenya dia orang Arab semua baik, sebab mereka paham Alquran, tak buat crime dan bukan rasis. Through that book she learnt that people are just the same. Even though you speak the language of the Quran, if you have an evil heart you are just plain evil as the rest of the world. Errrmmm Ali…comics Ninjago..what do you expect?

img_8622Lebih kurang lima hari jugak kami tak ada internet. Sekali tu satu hari, hujan lebat guruh bertentum dentam…tetiba je internat tu ada semula….aduila…saya gembira pun tidak sedih pun tidak.

Sambutan Maulid peringkat Uni

Lama saya tak sambut Maulid. Maklumlah di UK jarang ada sambutan Maulid, sesetengah jemaah menggangap sambutan tersebut sebagai Bidaah. ermmm saya ada opinion tersendiri dalam hal ini.Masa hari kejadian saya menyertainya sebagai AJK jamuan. Tak dela kena masak macam penanggah bagai. Cuma kena pastikan makan di distributed dengan teratur dan efisien. Namun untuk menggamatkan susana kami AJK jamuan juga memakai baju sepadan dengan kontigen perarakan Jabatan, jubah hitam tudung pink.

Acara berjalan lancar, menarik juga pengisiannya saya lihat. Hati saya kembang semasa membaca selawat. Rasa sebak dan teruja..itu baru baca selawat..entah macamana agaknya kalau dapat jumpa betu-betul dengan Nabi Muhammad..agaknya pingsan bangun pingsan balik saya agaknya…Allah…dapatlah saya jumpa Nabi nanti dalam syurga ya Allah…mau meletup kot dada nih…

Adalah sedikit gambar sekitar saya dan makanan hari tu..almaklumlah AJK makanan kannnn..

img_8717Kami yang mengambil tema..sama pulak dengan tema meja…hihihiimg_8752Kembaq lain tahun…

img_8777With one of the Boss..cuba teka yang mana satu…..

Musim perpindahan permain.

Tingkap perpindahan permain bagi liga tahun ini talah ditutup tapi kat ofis kami bila-bila masa je tingkap nih boleh dibuka..asal ada kenaikan pangkat je adalah perpindahan. Kali ini Unit kami ditinggalkan oleh tiang gol..ehhh tiang kekuatan kami. CC saya yang telah berkhidmat selama 8 tahun di Unit kami. meninggalkan kami semua yang rata-rata berpengalaman bawah setahun di unit tersebut. Namun apa da hal..

Untuk farewell kami makan-makan di The Port Bangi. Ambiance wise…bolehla..food wise could be better. Sos sikit, frise shop bought, sayur and salad sikit. Lain-lain seperti service ok, price wise boleh la..so out of 10 bintang hakak bagi 7.5 bintang..Suka suki je hakak nak review..

So untuk CC harap bersedia la di oncall kan oleh kami..

img_8788

Kami meluangkan masa melawat Kuala Langat.

Banyak benda menarik kami temui. First stop di Jugra, melawat Muzium Insitu Jugra, Bukit Jugra tempat orang buat paragliding (heheh contohnya dalam iklan Air asia travel insurance). The view adalah MasyaAllah fantastico..

Kemudian kami makan di Aroma Ikan Bakar di Jeram..wahhh nak review jugak ke?..entah akak rasa makan kat Ana ikan bakar petai kat Bangi lagi ok kot. Ikan tak banyak pilihan dan tak fresh. Price wise ok tapi services sangat la slow. To be fair mungkin akak kena mention hari tu banyak reservation kot. So yang walk in macam kami ni memang agak terlantar la sikit.. Jiha kata..”it is really not our style to researve kan Ibu..” kureng hasam betul..kau perlikan mak kau yea budak….

Trip ini juga meliputi Pulau Carey dan Bukit Melawati, bukan apa..akak sebanarnya nak rasa dan nak pergi kat tempat-tempat nih…kalau kau UK kita boleh beria-ria nak tengok tempat-tempat tarikan pelancung lepas tu selfie dan upload di FB..kenapa tidak di tempat sendiri.. Kami juga singgah di Kampung Kuantan, tapi tak tengok kelip-kelip..dan juga ke Icity, sebagi ganti tengok kelip-kelip…boleh gitu..hahahah…

Ni satu yang menarik, batu grinite yang digunakan untuk membangunkan rumah pasung di Jugra..tetiba teringat Aberdeen.

img_8818

Last story.

Saya buat brownies kedut.. sedap gila…kalau saya jual ada tak orang nak beli?

img_8865Sekian..InshaAllah jumpa lagi tahun depan…

Balik Kampung..hohoho balik kampung

Alhamdulilah luka Ali dah kering…apa lagi marilah kita balik kampunggggg. Aktiviti sempena cuti panjang Maulidur rasul dan Keputeraan Sultan Selangor.

img_8459

Banyak tujuan dan tujahan nak balik kampung kali ini. Nak makan kenduri, bagi peluang Ali bonding dengan cousin-cousin dia jugak sebab ada acara adik beradik jugak hujung minggu tu. Ali tentulah melekat dengan cousin dia Syahid. Lencun satu badan belari sana sini. Seronoknya duduk kampung kaannnn Ali.img_8461Kita pergi kenduri. Kenduri anak-anak jiran yang kawain kan anak-anak mereka. Ni kenduri ex jiran rapat kami. By rapat maksudnya kami bebas keluar masuk rumah, makan kadang lepak dan mak bapak kami tak marah. Ni kenduri rumah Ana anak Pak Ngah Manan. Dulu mereka nilah jiran sebelah rumah kami sebelum mereka pindah. So sekarang ni mereka adik beradik dah buat rumah kat kampung sebagai persiapan pencen. So buat kenduri pun kat kampung. Kami pergi ramai-ramai…hehehe buat macam kenduri rumah sedara sendiri.

img_8482Besoknya Ahad, Mak Uda jempun lunch kat rumah dia. Mak Uda masak Daging Salai masak lemak cili api…perghhhhhhh. Ni inconjunction with birthday Mak Uda Minggu lepas. Kami bawak buah-buah je.

img_8491

Sambil tu bonding lagi dengan anak cucu, especially cucus yang atuk lom jumpa lagi…macam Umar Rafael seketul nih…MasyaAllah comelnya cucu atok, dah pandai ketawa senyum. Nampak je macam masam, tapi kalau diagah mengekek ketawanya. (Asal Jiha pulak yang lebehh?)

Acara seterusnya ialah acara yang ditunggu-tunggu, Tournament Bowling Anak Cucu Haji Yusof. Anak-anak semua excited sebab jarang dapat main bowling ni..Kesian kan anak-anak akak..Kami main di MITC

img_8541Terminat pulak dengan mural kat dinding ni..itulah kita dalam hidup ini…bukan sesiapa..disuruh buat, dilupa duduk diam-diam…huhuhhhh

Meriah tournament ni, Juara keluarga Pak Cik, strike memanjang, kami main 2 game, diorang punya mata cecah sembilan ratus, lepas tu keluarga Mak Uda, Keluarga mak Long, Keluarga Mak Itam, Keluarga Ibu Uteh dan yang last sekali..alias juara longkang…markah tak sampai 400 pun.

img_8520Keluarga Mak Kecit…dipersilakan wakilnya Ali yang baru bersunat..kesian Ali, kami kan tak biasa main bowling. Sampai frust dia bila baling-baling tak kena. Comment Ali..”reality bowling and kinect bowling are different”…hahahah…ateh kami semua berlatih main bowling kat kinect aja….hahha

img_8547Lepas main ada sesi bonding and makan-makan lagi. This time kat rumah Mak Itam pulak. Boleh tengok En Ayah dah tersandar dah kat belakang tuhhh…Ingatkan malam tu jugak kami nak balik, tapi dalam kereta Jasin Tangkak pun dah terlelap-lelap. Hermmmmm rentikanlah, kita tidur la semalam lagi kat kampung. Besok pagi lepas breakfast baru balik rumah.

img_8552

Itu la aktiviti kami….uhhhhhhh letih betulllll……..

Dah dewasa ke?

Ali sudah selamat dikhatankan minggu lepas…Alahai anak lelaki sorang..baru lapan tahun..dah masuk dewasa ke? hahahha..Kami daftarkan ikut program sunathon Hospital Chanselor Tengku Muhriz UKM. Ini ialah program CSR kakitangan hospital untuk anak-anak staff dan anak-anak sekitar serta anak-anak yatim. Terima kasih atas budi yang dicurahkan.Seronok la tengok ada kompang, silat bagai. Tapi Ali tengok orang bersilat bertikam bertetak  dia kata nak muntah… hahahha dewasa la sangat…img_83871

Alhamdulilah semua berjalan lancar, En Ayah kata Ali cuma jerit masa proses bius..dia siap tanya dekat nurse..”tu jarum tu siapa punya..” hehehe..lepas dari tu dia ok je.. lepas proses selesai saya bagi Ali makan pain killer supaya dia tak sakit dan tak banyak ragam. Alhamdulilah dia jadi relax dan bahagian yang luka mudah diurus..tidur ibu ayah pun lena…

img_84171

Besoknya dia dah bangun sendiri dari katil dan dah start main game ..bosan katanya asyik terbaring je..sampai sembahyang pun baring je. Selain dari tu kami ikut semua yang pihak Hospital suruh buat, rendam dalam air garam, basuh dan bubuh ubat…etc..etcimg_84181Semoga Ali cepat sembuh..boleh la kita buat aktiviti lain lepas nih….contohnya balik kampung ke…makan kenduri ke.. hihihi…

Telur Kuning

img_6177

Orang muda makan ais kerim sambut anniversary…teehee…

Semalam (29/11/16) saya mintak en Suami pack kan nasik lemak untuk saya bawa ke office. Saya dah lambat nak mandi bagai. Lepas masak nasik lemak tentunya nak ke pejabat kena mandi. Bila saya sampai ke office saya buka bekal… nasik lemak saya cukup semua cuma yang tak ada hanyalah telur kuning…

Errrmmmm 18 belas tahun sudah kami berumah tangga. Tepatnya semalam, lapan belas tahun yang sudah ayah saya menyerahkan anak bungsunya ke tangan lelaki lain untuk dijaga. Lapan belas tahun yang penuh suka duka..

Pengorbanan en Suami kalau nak dibukukan mungkin sangat menarik, mungkin juga boleh menitiskan air mata mahupun mengundang tawa. Menjadi suami bagi seorang saya , bukanlah satu pengalaman yang mudah. Hidup kami tak pernah seperti orang lain. Selalunya kami memilih untuk berbeza. Sikapnya yang pengemas tapi suka menyimpan barang tentu sahaja opposit dengan saya yang kaki sepah dan kalau boleh nak buang barang.Dia relax sedangkan saya ratu panic…

Jiha kata dia tak mewarisi jiwa komidi ayahnya kerana dia mengikut saya. Banyak sangat memikir. Beliau ingin seperti ayahnya, relax, boleh terima lawak “stupid”..sedangkan lawak seperti itu akan saya bahas habis-habisan..membuatkan Jiha boring..lantas pertanyaan Jiha..” Am I gonna grow up to be as boring as you Ibu..”

“Teeheee”… bak ketawa v bloger kesukaan anak-anak… Ryan Higa..

Dari seorang wartawan, jadi pencuci..kemudian jadi usahawan..lepas tu jadi pencuci semula…kebanyakan orang tak akan faham apa yang kami mahukan dalam hidup. Pada masa rakan-rakan sebaya sudah boleh hidup selesa dan stabil, kami malah masih berdikit-dikit membina hidup. Bukakah hidup selesa tu membuatkan kita jadi monoton…boring..dan tua..hahahhahha..kami muda.

Selepas lapan belas tahun bersama, suami cukup tahu yang saya tak makan telur kuning..

Happy birthday! Happy birthday and happy anniversary Abang..

Soklan Interview…

“Dalam dunia serba online sekarang ini dan juga dengan kekangan kewangan university, pada pendapat saudara/saudari perlukan kita mempunyai Perpustakaan yang besar…”

Dalam banyak-banyak interview yang pernah saya hadiri, ni lah satu-satunya soklan interview yang bertaraf paling maut saya pernah kena tanya. Bukan sebab susahnya soklan nih, tapi sebab effectnya yang dapat membezakan antara X dan Y..tak apa lah cerita yang dah lepas..but kat sini saya nak bagi sikit buah fikiran la kat adik-adik macamana nak menjawap soaklan bersifat maut ini…jika jadi trend pulak nanti panel tanya soklan yang sama.

Kenapa kita perlukan bangunan perpustakaan yang besar, yang gah yang modern, singkatnya kenapa kita perlukan bangunan perpustakaan yang menunjukan kita besar. Satu sebab utama ialah kerana perpustakaan ialah sebuah institution dalam university yang melambangkan ilmu. Nilai symbolic perpustakaan ini melebihi nilai pejabat fakulti dan tentu sekali lebih besar dari pejabat Pendaftar dan Bendahari  Pernahkanh saudara saudari melihat pelawat universiti dibawa melawat  pejabat pendaftar atau pejabat bendahari…hampir tidak pernah saya rasa. Pelawat universiti biasanya dibawa melawat ke Perpustakaan, kenapa? kerana perpustakaan melambangkan kecintaan universiti kepada ilmu. Jika kurang perhatian diberikan kepada perpustakaan maka konotasinya ialah kuranglah kecintaan university kepada ilmu. Boleh gitu?

Sudah menjadi trend universiti-universiti ternama di dunia memugar dan memperindah perpustakaan mereka, mereka berlumba-lumba untuk menaiktaraf perpustakaan mereka, kerana pada mereka perpustakaan ialah bukti kesungguhan pelaburan universiti kepada ilmu (knowledge Investment). Lihatlah university antara yang tertua di UK, Aberdeen University yang membina perpustakaan yang sangat cantik dan berstyle..

2013-06-01-20-12-27Kalau tak selera tengok gambar kami depan library University Aberdeen ni boleh tengok library akademic yang lain seperti yang di pautkan dibawah ini…

Atau lihat contoh-contoh dibawah ini…

https://www.reading.ac.uk/library/about-us/lib-news-refurbishment.aspx

http://www.birmingham.ac.uk/university/building/library/index.aspx

The 50 Most Amazing College Libraries

Tengok library-library cantik ini hati pun bergetar….

Sedangkan adalah menjadi trend universiti-universiti kecil dan kurang ternama untuk mengecilkan perpustakaan mereka. Malah ada kabarnya perpustakaan universiti swasta yang hanya wujud semasa audit, selepas audit tiada perpustakaan disediakan untuk pelajar.

Besarnya impak perpustakaan sebagai symbol ilmu di universiti ini bukan hanya mempengaruhu golongan umum. Tuan dan puan yang bergelar kanan, kiri, dr dan Prof juga sebenarnya mempunyai perasaan begitu, contohnya sekiranya anak dara tuan puan yang sudah masuk universiti di telefon di tengah malam..”Wahhh dah malam ni kakak tak tidur lagi ke? kakak buat apa? kat mana?”…Jawapan 1. Dekat perpustakaan la ibu tengah ada discussion, jawapan 2. dekat cafe la ibu tengah ada discussion, jawapan 3 dekat pusat sukan la ibu ada discussion…mana satukah jawapan yang dapat melegakan hati anda sebagai ibu bapa bahawa anak dara anda sememangnya sedang berdiskusi dalam terang…….

Next, kenapa kita perlu koleksi yang besar. Apalah gunanya perpustakaan kalau koleksinya tak ada? Koleksi besar tentu berkait rapat dengan budget yang besar dan sustain. Apa faedahnya sekiranya tahun lepas bagi 9 juta, tahun ni 3 juta, tahun depan belum tentu… ingat perpustakaan ni macam kedai jual ayam ke, bila tak cukup modal kita ambik stok ayam sikit…bila banyak kita belila stok ayam banyak. Academic libraries especially sangat bergantung kepada journals. Budget yang tak tetap tentunya menyusahkan urusan langganan journals.  Walaupun kita counter back kata kita beli e-book gantikan subscription journals, ini tidak dapat melambangkan yang universiti ini ialah sebuah university research kerana ia tidak menyokong aktiviti penyelidikan. Universiti penyelidikan terasnya ialah penyelidikan dan penerbitan dan semua ini memerlukan access kepada perkembangan maklumat terkini dalam sesuatu bidang. Agak-agak nak dapat kat mana perkembangan terkini tuh…dalam buku teks? walaupun dia online, tetap fungsinya lebih sesuai untuk aktiviti pengajaran dan pembelajaran..

VC universiti ini kata antara cara untuk mendapat pendapatan ialah dengan menarik pelajar dan pensyarah terbaik untuk belajar si universiti ni.. Jika universiti saingan kita yang cuma beberapa kilo meter dari universiti ini boleh menyediakan access lengkap ke pangkalan data, ingat best student and lecture nak pilih yang mana?. Penyelidik kalau dia nak bangun malam buat kerja, dia kalau boleh nak akess masa tu jugak, so kerja-kerja lainya tidak tergganggu. Kalu susah sangat dia mintak la dari kawan-kawan dia yang belajar di universiti jiran. Kalau kawan-kawan dia tanya agak-agak dia nak recommend ke universiti ni berbanding universiti jiran..apatahlagi jika bidang yang dia study tu rankingnya di universiti ini hanyalah suam-suam kuku berbanding dengan universiti lain.

Dah la universiti jiran tu sangatlah innovatif dari segi pentadbiran dan pengurusan akademik. Mereka agak bold dalam menjalankan amalan-amalan terbaru. Ranking universiti penyelidikan mereka lebih tinggi dari universiti ni, nilai yang diberikan kepada perpustakaan sangatlah tinggi (jika dilihat dari kedudukan ketua pustakwannya)..tentulah universiti sebelah ini yang akan menjadi pilihan. Ada kajian yang mengaitkan library dengan student and academic retain, mungkin pengurusan universiti ini sahaja yang tak aware.

Masalahnya sekarang ialah budget library dipotong dilihat sebagai masalah library, bukan masalah fakulti, bukan masalah bendahari hatta bukan masalah pusat penyelidikan sekali pun. Pandai-pandai la korang menjana pendapatan sendiri ia kerana ia bukan masalah universiti bersama . Bila pensyarah tau berapa harga langganan pangkalan data seperti Web of Science barulah mereka terfikir, celah mana la library nak jana duit banyak tu. Bahagian-bahagian lain tak terfikir ke kalau kekurangan di library menjauhkan pelajat terbaik dan pensyarah terbaik dari universiti, effectnya ialah universiti akan lebih ketinggalan dalam penyelidikan dan penerbitan, terkeluar dari saingan universiti penyelidikan, masa tu biar la kita pilih je lah unit mana kita nak tutup dulu…

Cukup la setakat ini saya membebel. Sebenarnya kata-kata dalam tulisannya ini ada yang disokong oleh citation. tapi apa barang pulak blog post nak pakai citation bagai. Sooo adik-adik kalau kena tanya soklan macam ni kat dalam interview, jawab la sebaiknya,  jawapan saya ini bukanlah jawapan yang terbaik, buktinya saya gagal dalam interview tersebut, tapi sekadar memberi idea, supaya korang tak merepek meraban kemana-mana….  Gunakanlah perkataaan yang bersifat jargon dan sedikit berfalsafah kerana saya lihat calon yang berbicara seperti itu berjaya dalam interview. Sekian.

Dah tua…

 

Minggu ni birthday kawan saya, minggu depan birthday buah hati saya En Suami…aduh dah tua yeark mereka…hahahaha perasaan diri ini muda.Ini ialah empat tanda jelas yang kita  ni dah tua…

Satu ialah bila kita dapat kad jemputan kenduri kawin….kita tengok nama mak ayah yang menjemput bukan nama pengantinnya…hahahahhahahha…

Dua, kalau pakai spek banyak spek duduk di dada dan di kepala dari di atas batang hidung, sebab spek dah tak membantu untuk rabun dekat.

Tiga, bila student sapa kita dengan panggilan kakak kita dah kembang mayung…dari kena panggil acikkkk…

Lagi satu kita rasa tua bila tempat-tempat yang kita berminat nak pergi anak-anak tak minat langsung.