A wee update

Just a wee update..sibuk bebenor lening..ayoo makcik penin….

Minggu ni minggu  anak-anak periksa.. Makcik ajar Jiha peribahasa dan simpulan bahasa…

1.Seperti kumbang putus tali…

Sebab dulu-dulu kita main ikat-ikat kumbang dengan benang..bila benang putus kumbang will fly like helll..sebab tu la kita kata seperti kumbang putus tali…

Respond Jiha…

animal cruelty …you guys are plain cruel towards the animal.

2.Seperti cacing kepanasan..

Just imagine what happen to cacing when it’s exposed to the sun….

Respond Jiha…

Never in my life main dengan cacing, left alone tengok cacing kena bakar matahari, You  are cruel to animal…

3.Carik-carik bulu ayam, lambat laun akan bercantum jua…

Respond Jiha..

how do you know Ibu?, you are so lucky dapat main dengan ayam….

Adussss… ada je jawapannya budak bertuah tu..nasib baik tak kena bulu ayam…

dscn0221Overlooking  the famous Glenfinnan viaduct . The Jacobite steam train runs from here to Fort William and Mallaig in summer months with regular trains available the rest of the year. Atummn 2013 (Visit scotland)

Advertisements

Itan dan Kecik…

Dua ekor anak Bangle memang pengerang jantung kami sekeluarga ..walau kadang kala saya nampak macam jantung pisang jek dua ekor ni..sedap buat ulam..geram je bila depa dua buat perangai berak merata, muntah merata or main tissue rumah sampai habis segulung.. makan homework Ali..tapi semua kat rumah ni tetap je sayang dema dua nih….alalalalalahai…

img_9431

Namanya ada dua version..kalau version Scottish Charlee  dan Junior..kalau versi melayunya Hitan dan Kecik..hehehehe…

img_9264

Junior @Itan

img_9205Charlee @ Kecik

Mereka dah 4 bulan, so mak dia Bangle decide that kena cerai susu dah dua eko ni. Dari bulan lepas lagi mak dia dah marah-marah kalau dua eko ni nak hisap susu, tapi bagi juga. Kalau tengok pun ngeri ni dua eko punya hisap.So..dengan berat hati Bangle pun kena buat sesuatu untuk wean off kan ni dua ekor. Tapi saya yang tengok prosess ni rasa sangat tersentuh. On both side. Bangle and the girls.

Bangle cuba larikan diri tidur di balik-balik kain, kalau tak bila dia nak baring je ni dua ekor datang nak susu. Kesian betul..sebab saya tahu Bangle sayang sangat kat anak-anak dia ni sebab ni first born dia, tapi dia tahu yang dia kena buat semua nih. Untuk kebaikan the girls jugak.

img_9359Macam ni punya tido Bangle tu…mana tak kena serang dengan anak-anak dia..hihihi tu yang kena menyorok sekarang nih…

Yang si Charlee dan Junior pulak tak paham kenapa mak dia marah. Sebab dalam dunia ni diaorang cuma ada mak dia aja. So walaupun kena marah dema tetap juga mengekor mak Bangle kemana sahaja dia pergi. Sedih tau..kadang lepas kena marah dua eko tu datang kat kami mintak peluk…

Bangle mak yang sangat baik..dia tak makan ikan rebus setiap pagi yang kami bagi selagi anak-anak dia ni tak makan. Dia masih peratikan anak-anak dia ni main-main kat luar. Kalau ada kucing jantan yang phediophilia nak datang kacau memang kena sembur la dengan Bangle.

Selalu saya terdetik dalam hati…pandainya Bangle jadi mak-mak..tak ada sapa pun yang ajar..Maha suci Allah, dialah yang dah install rasa kasih sayang  bagi semua  mak-mak …tak kira binatang or manusia. Tula bila dengar kes bunuh anak, buang anak..saya percaya mak tu bukan suka-suka nak buang anak dia..tentu bersebab..malu, tak tau apa nak buat, tak nampak jalan keluar..tertekan sampai meroyan.

Dan bagi yang masih ada mak pulak jangan ingat mak-mak tak sayang kita atau pun kurang sayang kat kita hanya kerana tak buatkan kita maggi goreng!!!!!..kadang mak-mak terpaksa buat apa yang mak-mak terpaksa buat..walaupun dalam jiwa mereka hancur bergelodak bergelora.. mungkin kita tak paham masa sekarang..tapi satu hari nanti kita semua insyaAllah akan jadi mak..masa tu baru kita akan paham…ohhhhh rindunya kat Mak..

img_9588Lebih kurang macam ni lah muka lepas kena marah. Itan dengan muka innocentnya…

MRSM..

Assalamualaikum..lama betul tak update…tak ada mood la….

Semalam heboh jugalah group wasap sana sini belentang lenting dgn ucapan kata-kata tahniah bagi anak-anak yang dapat masuk MRSM. Sebagai alumni MRSM tentulah group saya pun rami yang anak-anak yang masuk MRSM. Tahniah acik ucapkan..

Setakat hari ni cuma Jiha sahaja yang bercita-cita nak masuk sekolah berasrama..kakak tak minat..Ali lom terfikir kot. Tapi Jiha berdasarkan pengalaman dia masuk kem cuti sekolah Permata Pintar tahun lepas…errrrrmmmmm tak tau lah. Setiap malam menangis nak mintak balik..padahal dalam UKM je pun…ofis ibu pun cuma beberapa minit je dari situ. Setiap hari call kata rindu kat ibu…Jiha tak boleh kalau tak ada Ibu…Jiha tak boleh tidur…2 kali kami datang pujuk suruh dia bertahan..ala cuma 2 minggu je pun. Ingatkan kat dia yang budak-budak dari seluruh Malaysia berebut-rebut nak masuk kem tersebut..yang dia merayu-rayu nak balik. Akhirnya hanya seminggu je dia tahan.. Bila saya tanya kat fasilitator ada tak pelajar lain yang tarik diri..mereka kata Jiha la kes pertama…hahahah…so kalau Jiha nak masuk sekolah berasrama..Permata Pintar dah tentu kena reject…

Minggu ni juga keluar reminder dari group wassp kami pasal minggu inilah anniversary dah 33 tahun kami mendaftar sebagai pelajar MRSM. Muar to be exect. Acik dulu masa sekolah tak fames.. belajar tak pandai, sukan tak terror, penampilan lagi la kureng…so jadilah acik  murid-murid yang kalau pergi balik MRSM, cikgu tak ada sorang pun kenal. Compare to kawan-kawan acik yang cikgu kenal sebab rajin, pandai, wakil sekolah debat, expo, sukan, kaki fly, menjala ikan pakai kelambu, buat sate arnab belaan makmal sains etc etc…hahaha.

Tapi acik dapat rasakan MRSM ni memang ada sesuatu. Tak pastilah sesuatu apa tapi sesuatu jugalah. Pada acik MRSM in install jiwa yang kental pada acik..berapa kali acik gagal pun acik tak pernah serik. Bukan nak kata yang acik ni baguih sangat, semua pun rezeki yang Allah bagi, tapi berada dalam kelompok budak-budak pandai kita pun terperasan macam pandai.

Sekarang bila dah tua, acik lihat semula..mana dia budak-budak pandai dalam batch acik..mana dia budak-budak hot dalam batch acik..mana dia athelet dalam batch acik. Kehidupan kami lebih kurang aja..semua pun ada kelebihan dan kekurangan. Yang pandai pun ramai jadi guru..yang tak top pun ramai jadi guru. Yang hot pun ramai je yang kawin cerai, yang muka asam keping pun ramai je kawin beranak pinak. Yang dulu athelet pun sekarang ni tak ada lah selim melim…

Sebenarnya acik nak tekankan..proses pembelajarn yang mengajar kita jadi dewasa itu yang penting…result berderet A pun belum tentu berjaya raya. Yang dapat result biasa-biasa pun belum tentu hidupnya hancur. Tapi nilai-nilai tak mudah mengaku kalah, persaudaraan setia kawan, kepimpinan, berfikiran kreative, dan berjiwa patriotik yang acik rasa acik dapat masa acik di MRSM sejak 33 tahun dulu memang sangat membantu acik sehingga kini. Disitulah nilainya sebuah pendidikan.

Jadi bagi mak bapak yang tengah tertanya-tanya nak hantar anak mereka ke MRSM, academic wise mungkin tak jauh bezanya sekiranya anak-anak kita memang sudah semulajadi pandai, tapi yang extra-extra tulah yang mahalnya yang tak akan sama dari satu sekolah ke satu sekolah.

Ada kawan acik update gambo ni dalam FB…

gambar-hospital-muarGambar ni adalah bukti sesi pembelajaran kreative kami. Sorang sakit kami ramai-ramai pergi hospital Muar, sorang je yang tak sihat yang lain-lain gastrik..sampai dapat air kapur tuhhh. Kreative la kan asalkan dapat keluar maktab dan skip prep petang… hahaha… hasilnya…Pegawai Tinggi kastam, Rakan baik yang telah pergi dulu mengadap ilahi, guru, surirumah bekas wartawan, pustakawan cabuk dan akauntan senior. Kannnn..rezeki hidup dan mati kita tetap lah milik Allah…SBP, MRSM, Mahaad Tahfiz, Ulul Albab, IGCSE..hanyalah penambah perisa dalam hidup kita…..

Throwback..Aberdeen-Amsterdam-Kuala Lumpur

Bila la agaknya boleh repeat…Kena coretkan pengalaman ini disini tentang perjalanan balik kami tahun lepas..nanti takut lupa..al maklumlah dah tua.

Pagi tu kami berkemas buat kali terakhir, sarapan, serahkan barang-barang pada adik-adik yang datang menziarah dan membatu mengamas rumah buat kali terakhir. Ada beberapa penama saya tak bagi hantar ke Airport sebab takut airport banjir..hehehe. Nan isteri atuk John nangis masa bersalam dengan kami, Shaunan pun merah mata juga. Kami tak sempat pamitan dengan Paul dan Marie, sebaliknya hanya tinggalkan kad terima kasih dan sekotak coklat untuk mereka.. sesungguhnya mereka jiran-jiran yang baik.img_4262Kalau lihat ke bawah masa dah nak sampai ke amsterdam, kita boleh nampak wind farm dalam laut…

Pagi tu ramai juga teman-teman yang menghantar ke airport. Semua adik-adik yang baik, budi mereka kami tak mampu nak balas. Flight Aberdeen Amsterdam pukul 11 pagi dan sampai di Amsterdam pukul 1 tengah hari waktu Amsterdam, flight kami ke Kuala Lumpur ialah pada jam 10 malam.

Pemeriksaan keselamatan agak lama, kerana saya lupa untuk mengeluarkan sebuah laptop rosak dari hand luggage sehingga semua hand luggage kami diperiksa dengan teliti. Mereka menjumpai serbuk mencurigakan dalam luggage kami dan meminta saya membuka beg. Bila beg dibuka, empat buah alQuran terkeluar dulu sebab duduk di paling atas. Serius muka mereka bila nampak alQuran. Mereka membuat pemeriksaan dadah pada serbuk yang dicari itu, seperti yang kita tengok di TV. Biru bukan cocaine pink baru cocaine errrmmm …papper and salt je seperti yang tertera di bekasnya…

Kali ini saya duduk di seat terpisah dengan anak-anak, sebelah couple Belanda yang melekap dalam selimut, saya pakai headphone.Perjalanan yang sangat rough, bergoyang sepanjang penerbangan, sehingga tiada air panas dihidangkan. Saya berdoa setiap saat, Ya Allah selamatkan lah perjalanan balik ini…goncangan sangat terasa semasa melewati ruang udara negara Balkan..Sepicing pun saya tak boleh lena. sehingga keadaan sedikit reda saya terlelap. Bila tersedar..sudah waktunya solat subuh..masa tu isyarat talipinggang keledar sudah dimatikan. Bayangkan lebih kurang 7 jam isyarat tersebut menyala.

img_4266KLM sedia bawa ku pulang…

Alhamdulilah pesawat KLM ini selamat mendarat di KLIA jam 3 petang waktu Malaysia..dalam pada kami berkemas nak turun, Ali telah dengan tak semena-mena termuntah dan terkena penumpang lain di barisan hadapan kami. Berkali saya menundukkan kepala memohon maaf kepada dua anak muda warga Belanda yang sedang dalam perjalanan ke Jakarta. “Its OK mam, its happen everyday..” kata pramugari ..Kami semua usik Ali..”You are banned from KLM for life..sebab muntah kat passenger lain..” Merah padam Ali marah.

img_4285Touch down KL 1 March 2016..hampir setahun dah..

Kami disambut oleh Mak Itam dengan sebuah Avanza kosong dan Angah dengan Dmax kosong untuk mengangkut segala mak neka beg kami. Peratikan rombongan Ali yang termasuk juga sebilah light saber dan teddy bear pemberian teman-teman sekolahnya.

Bukan apa, hari ini ada rakan saya yang berangkat ke Jepun untuk bertugas di Toyota Jepun dengan membawa family nya sekali. Tetiba je rasa nak duduk oversea balik…

Penutup tahun 2016

Allah..Allah Ya Allah 2016 sudah hampir dipenghujung. Sebenarnya tiada bezanya kita pada 31 Dis 2016 dengan pada 1 Januari 2017 kecuali kita sendiri berubah atau berniat untuk berubah…..Ada banyak nak cerita nih…

Big Bad Wolf

Siapa yang pernah pergi carboot di UK pasti terkenang saat indahnya beli buku…buku kanak-kanak yang masih bagus 50p..buku Harry Potter 1 pound..buku selalunya diaorang lelong 5 2 pound bila dah dekat nak balik. Dan menjadi kerja saya mengutip buku-buku tersebut. So bila balik ke Malaysia, bila kami kena berpada-pada beli buku…saya jadi rindu nak pergi BBW…

Kami pergi pun masa dah nak berakhir. Tapi sambutan manusia sangat la padatnya. Saya tak la nak buat analisa bangsa mana yang banyak kat situ tidak juga ia menandakan bangsa tersebut banyak membaca dan berjaya. To generalise, 1 Malaysia la BBW tuh. Anak-anak saya semua macam kamben lepas kandang. Ali dah pegang buku-buku Lego Ninjago. Jiha dah start indulge in buku-buku fiction English. Kakak dah rambang mata buku-buku novel Bahasa Melayu.

Akhirnya saya kena juga membatasi gelora nafsu mereka. Yea lah budget terhad. Tapi saya katakan pada anak-anak saya saya boleh bayar RM200 untuk buku dengan happy tapi tidak on things like clothing items, gadjet and such. Nak dijadikan kisah, lepas kami balik dari BBW tu internet di rumah kami terganggu. Kami report la pada TM, tapi dalam pada tu saya perhatikan Jiha dah habiskan 4 dari 8 buku yang dia beli, kakak dah baca 3 dari 5 novel yang dia beli dan Ali dah habiskan semua buku yang dia beli. So saya tak ada lah nak kejar sangat orang TM tu.

Menarik setiap buku yang diaorang ni beli, mostly bukan yang mainstream. Misalnya novel-novel Melayu yang Sarah beli bukanlah dari siri..Suami ku… mahupun yang berkisar sekitar Suri rumah dan drebar kapalterbang. Buku yang Jiha beli pulak membuka mata dia tentang masyarakat dunia, contohnya sebuah novel dari penulis wanita Saudi yang menceritakan reality masyarakat Saudi. Heran Jiha..pada pandangan naivenya dia orang Arab semua baik, sebab mereka paham Alquran, tak buat crime dan bukan rasis. Through that book she learnt that people are just the same. Even though you speak the language of the Quran, if you have an evil heart you are just plain evil as the rest of the world. Errrmmm Ali…comics Ninjago..what do you expect?

img_8622Lebih kurang lima hari jugak kami tak ada internet. Sekali tu satu hari, hujan lebat guruh bertentum dentam…tetiba je internat tu ada semula….aduila…saya gembira pun tidak sedih pun tidak.

Sambutan Maulid peringkat Uni

Lama saya tak sambut Maulid. Maklumlah di UK jarang ada sambutan Maulid, sesetengah jemaah menggangap sambutan tersebut sebagai Bidaah. ermmm saya ada opinion tersendiri dalam hal ini.Masa hari kejadian saya menyertainya sebagai AJK jamuan. Tak dela kena masak macam penanggah bagai. Cuma kena pastikan makan di distributed dengan teratur dan efisien. Namun untuk menggamatkan susana kami AJK jamuan juga memakai baju sepadan dengan kontigen perarakan Jabatan, jubah hitam tudung pink.

Acara berjalan lancar, menarik juga pengisiannya saya lihat. Hati saya kembang semasa membaca selawat. Rasa sebak dan teruja..itu baru baca selawat..entah macamana agaknya kalau dapat jumpa betu-betul dengan Nabi Muhammad..agaknya pingsan bangun pingsan balik saya agaknya…Allah…dapatlah saya jumpa Nabi nanti dalam syurga ya Allah…mau meletup kot dada nih…

Adalah sedikit gambar sekitar saya dan makanan hari tu..almaklumlah AJK makanan kannnn..

img_8717Kami yang mengambil tema..sama pulak dengan tema meja…hihihiimg_8752Kembaq lain tahun…

img_8777With one of the Boss..cuba teka yang mana satu…..

Musim perpindahan permain.

Tingkap perpindahan permain bagi liga tahun ini talah ditutup tapi kat ofis kami bila-bila masa je tingkap nih boleh dibuka..asal ada kenaikan pangkat je adalah perpindahan. Kali ini Unit kami ditinggalkan oleh tiang gol..ehhh tiang kekuatan kami. CC saya yang telah berkhidmat selama 8 tahun di Unit kami. meninggalkan kami semua yang rata-rata berpengalaman bawah setahun di unit tersebut. Namun apa da hal..

Untuk farewell kami makan-makan di The Port Bangi. Ambiance wise…bolehla..food wise could be better. Sos sikit, frise shop bought, sayur and salad sikit. Lain-lain seperti service ok, price wise boleh la..so out of 10 bintang hakak bagi 7.5 bintang..Suka suki je hakak nak review..

So untuk CC harap bersedia la di oncall kan oleh kami..

img_8788

Kami meluangkan masa melawat Kuala Langat.

Banyak benda menarik kami temui. First stop di Jugra, melawat Muzium Insitu Jugra, Bukit Jugra tempat orang buat paragliding (heheh contohnya dalam iklan Air asia travel insurance). The view adalah MasyaAllah fantastico..

Kemudian kami makan di Aroma Ikan Bakar di Jeram..wahhh nak review jugak ke?..entah akak rasa makan kat Ana ikan bakar petai kat Bangi lagi ok kot. Ikan tak banyak pilihan dan tak fresh. Price wise ok tapi services sangat la slow. To be fair mungkin akak kena mention hari tu banyak reservation kot. So yang walk in macam kami ni memang agak terlantar la sikit.. Jiha kata..”it is really not our style to researve kan Ibu..” kureng hasam betul..kau perlikan mak kau yea budak….

Trip ini juga meliputi Pulau Carey dan Bukit Melawati, bukan apa..akak sebanarnya nak rasa dan nak pergi kat tempat-tempat nih…kalau kau UK kita boleh beria-ria nak tengok tempat-tempat tarikan pelancung lepas tu selfie dan upload di FB..kenapa tidak di tempat sendiri.. Kami juga singgah di Kampung Kuantan, tapi tak tengok kelip-kelip..dan juga ke Icity, sebagi ganti tengok kelip-kelip…boleh gitu..hahahah…

Ni satu yang menarik, batu grinite yang digunakan untuk membangunkan rumah pasung di Jugra..tetiba teringat Aberdeen.

img_8818

Last story.

Saya buat brownies kedut.. sedap gila…kalau saya jual ada tak orang nak beli?

img_8865Sekian..InshaAllah jumpa lagi tahun depan…

Balik Kampung..hohoho balik kampung

Alhamdulilah luka Ali dah kering…apa lagi marilah kita balik kampunggggg. Aktiviti sempena cuti panjang Maulidur rasul dan Keputeraan Sultan Selangor.

img_8459

Banyak tujuan dan tujahan nak balik kampung kali ini. Nak makan kenduri, bagi peluang Ali bonding dengan cousin-cousin dia jugak sebab ada acara adik beradik jugak hujung minggu tu. Ali tentulah melekat dengan cousin dia Syahid. Lencun satu badan belari sana sini. Seronoknya duduk kampung kaannnn Ali.img_8461Kita pergi kenduri. Kenduri anak-anak jiran yang kawain kan anak-anak mereka. Ni kenduri ex jiran rapat kami. By rapat maksudnya kami bebas keluar masuk rumah, makan kadang lepak dan mak bapak kami tak marah. Ni kenduri rumah Ana anak Pak Ngah Manan. Dulu mereka nilah jiran sebelah rumah kami sebelum mereka pindah. So sekarang ni mereka adik beradik dah buat rumah kat kampung sebagai persiapan pencen. So buat kenduri pun kat kampung. Kami pergi ramai-ramai…hehehe buat macam kenduri rumah sedara sendiri.

img_8482Besoknya Ahad, Mak Uda jempun lunch kat rumah dia. Mak Uda masak Daging Salai masak lemak cili api…perghhhhhhh. Ni inconjunction with birthday Mak Uda Minggu lepas. Kami bawak buah-buah je.

img_8491

Sambil tu bonding lagi dengan anak cucu, especially cucus yang atuk lom jumpa lagi…macam Umar Rafael seketul nih…MasyaAllah comelnya cucu atok, dah pandai ketawa senyum. Nampak je macam masam, tapi kalau diagah mengekek ketawanya. (Asal Jiha pulak yang lebehh?)

Acara seterusnya ialah acara yang ditunggu-tunggu, Tournament Bowling Anak Cucu Haji Yusof. Anak-anak semua excited sebab jarang dapat main bowling ni..Kesian kan anak-anak akak..Kami main di MITC

img_8541Terminat pulak dengan mural kat dinding ni..itulah kita dalam hidup ini…bukan sesiapa..disuruh buat, dilupa duduk diam-diam…huhuhhhh

Meriah tournament ni, Juara keluarga Pak Cik, strike memanjang, kami main 2 game, diorang punya mata cecah sembilan ratus, lepas tu keluarga Mak Uda, Keluarga mak Long, Keluarga Mak Itam, Keluarga Ibu Uteh dan yang last sekali..alias juara longkang…markah tak sampai 400 pun.

img_8520Keluarga Mak Kecit…dipersilakan wakilnya Ali yang baru bersunat..kesian Ali, kami kan tak biasa main bowling. Sampai frust dia bila baling-baling tak kena. Comment Ali..”reality bowling and kinect bowling are different”…hahahah…ateh kami semua berlatih main bowling kat kinect aja….hahha

img_8547Lepas main ada sesi bonding and makan-makan lagi. This time kat rumah Mak Itam pulak. Boleh tengok En Ayah dah tersandar dah kat belakang tuhhh…Ingatkan malam tu jugak kami nak balik, tapi dalam kereta Jasin Tangkak pun dah terlelap-lelap. Hermmmmm rentikanlah, kita tidur la semalam lagi kat kampung. Besok pagi lepas breakfast baru balik rumah.

img_8552

Itu la aktiviti kami….uhhhhhhh letih betulllll……..

Dah dewasa ke?

Ali sudah selamat dikhatankan minggu lepas…Alahai anak lelaki sorang..baru lapan tahun..dah masuk dewasa ke? hahahha..Kami daftarkan ikut program sunathon Hospital Chanselor Tengku Muhriz UKM. Ini ialah program CSR kakitangan hospital untuk anak-anak staff dan anak-anak sekitar serta anak-anak yatim. Terima kasih atas budi yang dicurahkan.Seronok la tengok ada kompang, silat bagai. Tapi Ali tengok orang bersilat bertikam bertetak  dia kata nak muntah… hahahha dewasa la sangat…img_83871

Alhamdulilah semua berjalan lancar, En Ayah kata Ali cuma jerit masa proses bius..dia siap tanya dekat nurse..”tu jarum tu siapa punya..” hehehe..lepas dari tu dia ok je.. lepas proses selesai saya bagi Ali makan pain killer supaya dia tak sakit dan tak banyak ragam. Alhamdulilah dia jadi relax dan bahagian yang luka mudah diurus..tidur ibu ayah pun lena…

img_84171

Besoknya dia dah bangun sendiri dari katil dan dah start main game ..bosan katanya asyik terbaring je..sampai sembahyang pun baring je. Selain dari tu kami ikut semua yang pihak Hospital suruh buat, rendam dalam air garam, basuh dan bubuh ubat…etc..etcimg_84181Semoga Ali cepat sembuh..boleh la kita buat aktiviti lain lepas nih….contohnya balik kampung ke…makan kenduri ke.. hihihi…